Τι πρέπει να τρώμε όταν κάνει πολύ ζέστη

Τι πρέπει να τρώμε όταν κάνει πολύ ζέστη

Οι υψηλές θερμοκρασίες μας ταλαιπωρούν πλέον σχεδόν καθημερινά. Όσοι τυχεροί βρίσκονται στην εξοχή νιώθουν κάπως καλύτερα, αλλά όσοι δουλεύουν στην πόλη περνάνε δύσκολα. Κλιματιστικό όπου το βρίσκουμε, χλιαρά ντους, αποφυγή του ήλιου και των άσκοπων μετακινήσεων, είναι οι γνωστές συμβουλές που ακούμε για τις ημέρες αυτές. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι αυτήν την εποχή πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή μας.

Το φετινό καλοκαίρι είναι μια περίοδος που λόγω των ακραίων κλιματικών συνθηκών, απαιτεί μεγάλη προσοχή στη διατροφή. Έτσι, όπως μας συμβουλεύει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος του ΓΝΑ «Λαϊκό», Χάρης Δημοσθενόπουλος, θα πρέπει να προσέχουμε τα παρακάτω:

* ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Κατά την περίοδο του καύσωνα και γενικά στις ημέρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να καταναλώνουμε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Τα τρόφιμα αυτά μας παρέχουν απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες (αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, που είναι απαραίτητες το καλοκαίρι) και πολύτιμους ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο, κάλιο, χλώριο, που χάνονται σε μεγάλες ποσότητες με την έντονη εφίδρωση.

Ακόμα, περιέχουν πολύ νερό (π.χ. το καρπούζι περιέχει 95% νερό), ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης του οργανισμού προσφέροντάς μας ζωτικότητα και ενέργεια, που λόγω της ζέστης έχουμε χάσει, είναι ευκολόπεπτα, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλό θερμιδικό φορτίο.

 

* ΑΛΑΤΙ: Το αλάτι είναι ένα συστατικό που συχνά συστήνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Βρίσκεται φυσικά σε τροφές, όπως τα λαχανικά και το κρέας αλλά και σε τυποποιημένα τρόφιμα, όπως οι κονσέρβες και τα αλλαντικά. Το αλάτι περιέχει νάτριο (έναν βασικό ηλεκτρολύτη), που αυξάνει απότομα την ώσμωση στο αίμα μας και ενεργοποιεί έτσι τον μηχανισμό της δίψας.

Έτσι, εξηγεί ο κ. Δημοσθενόπουλος, η κατανάλωσή του σε περιόδους καύσωνα βοηθάει στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Βέβαια, άτομα υπερτασικά ή ασθενείς με προβλήματα στη νεφρική τους λειτουργία πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ