Θες να “κατέβεις” ένα νούμερο στα ρούχα σου;

Θες να “κατέβεις” ένα νούμερο στα ρούχα σου;

Είναι αναμενόμενο το βάρος μας να αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε. Η κατάσταση αυτή, όμως, επιδεινώνεται εξαιτίας κάποιων λαθών που κάνουμε, τα οποία αυξάνουν το βάρος μας. Ο διαιτολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος σημειώνει τα συνηθέστερα από αυτά τα λάθη και δίνει κάποια tips που θα μας βοηθήσουν να κατεβούμε ένα νούμερο στα ρούχα μας.(www.dimosthenopoulos.gr,vita.gr).

1. Στερούµαστε και μετά «σπάµε»

Είναι κάτι πολύ κλασικό, κυρίως όταν πρόκειται για γυναίκες. Τρώμε ελάχιστα στα γεύματα, αποφεύγουμε τρόφιμα που έχουν χαρακτηριστεί «παχυντικά» και γενικά λειτουργούμε ψυχαναγκαστικά. Τίποτα χειρότερο, τόσο για τη σιλουέτα μας όσο και για την ψυχολογία μας, αφού φτάνουμε στο σημείο να ενοχοποιούμε τα πάντα, να στερούμαστε συνέχεια και τελικά να υποκύπτουμε σε διατροφικές υπερβολές.

Η λύση: Είναι να τρώμε συνειδητά, αργά, να μασάμε καλά το φαγητό μας, να προσφέρουμε στον εαυτό μας πιάτα νόστιμα, καλομαγειρεμένα και ωραία σερβιρισμένα. Ένα κομματάκι σοκολάτα, λίγο λουκάνικο ή μερικοί ξηροί καρποί δεν θα μας φορτώσουν με περιττά κιλά, αντίθετα θα μας βοηθήσουν να μη «σπάσουμε» αργότερα και καταβροχθίσουμε ό, τι βρούμε μπροστά μας.

2. Δεν κοιµόµαστε επαρκώς

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο ανεπαρκής ύπνος μάς στοιχίζει σε… κιλά. Την ώρα που κοιμόμαστε συντίθενται κάποιες ορμόνες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό, την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού και τους μηχανισμούς εναπόθεσης λίπους. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την έκκριση της γκρελίνης (ορμόνη που αυξάνει την όρεξη και το λίπος) και της ινσουλίνης (ευνοεί την εναπόθεση λίπους), ενώ μειώνει τη λεπτίνη (που αυξάνει την αίσθηση κορεσμού). Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε πιο πεινασμένοι, να επιθυμούμε γλυκά και λιπαρά τρόφιμα και να χορταίνουμε πιο δύσκολα. Και για του λόγου το αληθές, αμερικανική έρευνα σε γυναίκες έδειξε ότι κατανάλωναν 329 θερμίδες περισσότερες όταν τους έλειπε ύπνος.

Η λύση: Δεν πρέπει να αμελούμε τον ύπνο μας. Το ιδανικό είναι να κοιμόμαστε 7 με 8 ώρες. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε και να ακούμε τις ανάγκες του οργανισμού μας και να μην παρασυρόμαστε από παρορμήσεις.

3. Τσιµπολογάµε και δεν το αντιλαμβανόμαστε

Υπολογίζεται ότι το 65% των γυναικών τσιμπολογάμε. Γιατί; Εξαιτίας της πείνας (που σημαίνει ότι δεν έχουμε φάει επαρκώς στα γεύματα), αλλά κυρίως λόγω της κούρασης, του στρες και του γεγονότος ότι έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε το φαγητό παρηγοριά. Έτσι, καταλήγουμε να τρώμε όλη την ώρα, συχνά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε και πολλές φορές χωρίς να το ευχαριστιόμαστε κιόλας. Το αποτέλεσμα είναι να φτάνουμε να τρώμε επιπλέον ακόμη και 500 θερμίδες την ημέρα, οι οποίες προέρχονται κυρίως από ζάχαρη και λίπη, που αποθηκεύονται και μας παχαίνουν.

Η λύση: Το σωστό είναι να τρώμε επαρκώς στα γεύματα, ώστε να μην πεινάμε λίγο αργότερα. Αν δεν μπορούμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες, είναι σκόπιμο να προγραμματίζουμε συχνά υγιεινά και ελαφριά σνακ, ώστε να μην πεινάμε και να μην παρασυρόμαστε αργότερα. Όσο για την παρηγοριά, αυτήν μπορούμε να τη βρούμε σε άλλες δραστηριότητες (για παράδειγμα μπορούμε να βγούμε μια βόλτα, να κάνουμε ένα σπορ, να μιλήσουμε με έναν φίλο μας κ.λπ.). Αν πάλι πράγματι πεινάμε, είναι σκόπιμο, αντί να τσιμολογήσουμε στο πόδι, να φτιάξουμε ένα κανονικό σνακ (π.χ. ένα τοστ και σαλάτα) και να καθίσουμε στο τραπέζι να το απολαύσουμε. Κάτι άλλο που θα μας βοηθήσει είναι να κρατάμε ένα καθημερινό ημερολόγιο, στο οποίο θα σημειώνουμε τι τρώμε και ποιες ώρες ακριβώς. Έτσι θα μάθουμε να τρώμε πιο συνειδητά και θα περιορίσουμε τις υπερβολές.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ