7.999 επιδόματα-μαϊμού

7.999 επιδόματα-μαϊμού

Σημαντικά στοιχεία για την παραβατικότητα στο ΙΚΑ έδωσε χτες ο διοικητής του Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μέσω της κατάθεσής του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικάζονται έξι υπάλληλοι του Ιδρύματος και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών, κατηγορούμενοι ότι είχαν διαπράξει απάτη 11 εκατομμυρίων ευρώ με τα χρήματα των ασφαλισμένων, χορηγώντας παροχές-μαϊμού!

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σπυρόπουλος, από την έκθεση ελέγχου, η οποία παραδόθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2012, προέκυψε ότι οι μη σύννομες παροχές ανέρχονταν σε 7.999 και αφορούσαν 1.213 ασφαλισμένους, ενώ η ζημιά στον ασφαλιστικό φορέα ανέρχεται σε περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ.

Ο διοικητής του ΙΚΑ ανέφερε ότι η παραβατικότητα είναι η βασικότερη αιτία εκροής του κοινωνικού πλούτου από τους μη δικαιούχους, που έχει αποτέλεσμα τη στέρησή του από τους πραγματικούς δικαιούχους, ενώ αποκάλυψε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται ήδη στα ίχνη εξιχνίασης και άλλων παραβατικών συμπεριφορών στους κόλπους του ασφαλιστικού οργανισμού.

Στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι το επίδομα μητρότητας που χορήγησαν για 8η (!) φορά στην ίδια ασφαλισμένη οι κατηγορούμενες ήταν αυτό που πρόδωσε τα μέλη του κυκλώματος προκειμένου να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης, ενώ τόνισε ότι άρχισε τις διαδικασίες για να εξακριβώσει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο υποκατάστημα, αφενός από το ειδικό σύστημα του ΙΚΑ για τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών κι αφετέρου όταν ενημερώθηκε για την αναφορά της διευθύντριας του ΙΚΑ Καλλιθέας για μη σύννομη χορήγηση επιδόματος για 8η φορά στην ίδια ασφαλισμένη.

 

 

«Η παραβατικότητα είναι η βασικότερη αιτία εκροής του κοινωνικού πλούτου στους μη δικαιούχους και η στέρησή του από τους πραγματικούς δικαιούχους. Και σήμερα υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές στο ΙΚΑ. Η υπηρεσία μας είναι στα ίχνη και άλλων περιπτώσεων» είπε ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «η χρονική περίοδος που κάποιος αμέριμνα μπορούσε να παραβατεί στο Δημόσιο έχει τελειώσει».

Επίδομα μητρότητας στην ίδια γυναίκα για 8η φορά

Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος εξήγησε ότι η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος άρχισε μετά την αναφορά της διευθύντριας του ΙΚΑ Καλλιθέας για μη σύννομη χορήγηση επιδόματος μητρότητας σε συγκεκριμένη ασφαλισμένη για 8η φορά.

Την ίδια ώρα άλλωστε, σύμφωνα με τον μάρτυρα, το ειδικό σύστημα του ΙΚΑ για τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών έδειξε πως κάτι «περίεργο» συνέβαινε στο εν λόγω υποκατάστημα. Η έρευνα, σύμφωνα με τον μάρτυρα, αφορά μέχρι σήμερα το 50-55% των περιπτώσεων και θα επεκταθεί και προ του 2003, όταν δεν είχε μπει σε εφαρμογή το σύστημα μηχανογράφησης.

Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην υπήρχε συνεννόηση μεταξύ των μελών του κυκλώματος, ενώ αναφερόμενος στο ότι δύο εκ των κατηγορουμένων (Μπουραζάνη – Πατεράκη) προσφέρθηκαν να αποζημιώσουν το ΙΚΑ, είπε ότι το αρνήθηκε για λόγους ηθικής τάξης, αφού το ζητούμενο για το ΙΚΑ είναι η απονομή της Δικαιοσύνης.

«Αυτή θα είναι η δικαίωση για το ΙΚΑ» επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε πως ήδη στις κατηγορούμενες έχει επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόλυσης από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό και εκκρεμεί το Δευτεροβάθμιο.

Σύμφωνα με την κατηγορία οι έξι γυναίκες, που εργάζονταν επί σειρά ετών στο ΙΚΑ Καλλιθέας, φέρονται ότι είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση και χορηγούσαν με το… τσουβάλι σε ασφαλισμένους, που δεν το δικαιούνταν.

 

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ