Στελέχη της Proton προσέφυγαν στο ΣτΕ

Στελέχη της Proton προσέφυγαν στο ΣτΕ

 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τρία διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας Proton -όταν επικεφαλής της Τράπεζας ήταν ο προφυλακισμένος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης- ζητώντας την ακύρωση τριών προστίμων συνολικού ύψους 395.000 ευρώ που τους επιβλήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, για παραβάσεις που προέκυψαν κατόπιν ειδικού ελέγχου της ΤτΕ.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ειδικά για παράβαση του νομοθετικού πλαισίου για την πρόσληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Στην υπόθεση της Proton εμπλέκονται συνολικά 32 πρόσωπα για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες κατέληξαν είτε εμμέσως είτε αμέσως σε εταιρείες συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη. Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης (των 700 εκατ. ευρώ), απάτης, συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ειδικότερα, στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο προσέφυγαν:

– ο τέως διευθυντής «της διεύθυνσης εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής» και υπεύθυνο στέλεχος για «την αξιολόγηση των ειδοποιήσεων περί ύποπτης ή ασυνήθους συναλλαγής» Αθαν. Τσοτσορός, ζητώντας να ακυρωθεί η από 5.2.2013 απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) με την οποία του επιβλήθηκε πρόστιμο 115.000 ευρώ για 11 παραβάσεις,

– ο τέως διευθυντής κανονιστικής συμμόρφωσης Νικ. Κουντουράκης, που ζητεί να ακυρωθεί το πρόστιμο των 125.000 ευρώ που του επιβλήθηκε (5.2.2013) από τη ΤτΕ για 13 παραβάσεις, και

– ο τέως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εν λόγω Τράπεζας Δημ. Σαραμαντής και ζητεί να ακυρωθεί το πρόστιμο των 155.000 ευρώ για ανεπαρκή εποπτεία επί των υπηρεσιών, υπαλλήλων και δραστηριοτήτων της Proton, που είχε ως αποτέλεσμα την πλημμελή εφαρμογή από την πλευρά της Τράπεζας των υποχρεώσεών της έναντι του νομοθετικού πλαισίου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Και οι τρεις υποστηρίζουν ότι η επιβολή των προστίμων, λόγω του μεγάλου ύψους τους, παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ενώ οι σχετικές αποφάσεις της ΤτΕ παράνομα στερούνται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και παράλληλα έχουν εσφαλμένη και ελλιπή αιτιολογία. Ακόμη, αναφέρεται ότι δεν προκύπτει το νόμιμο της συγκρότησης της αρμόδιας επιτροπής που επέβαλε τα πρόστιμα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσοτσορός υπογραμμίζει, μεταξύ των άλλων, ότι σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα της ΤτΕ, ουδέποτε διετέλεσε αρμόδιο διευθυντικό στέλεχος (ΑΔΣ) της επίμαχης Τράπεζας, καθώς ΑΔΣ είχε οριστεί ο κ. Κουντουράκης.

Από την πλευρά του ο κ. Κουντουράκης επισημαίνει ότι η απόφαση με την οποία του επιβλήθηκε το πρόστιμο δεν αναφέρει πουθενά την υπαιτιότητά του, ενώ αυτά που του καταλογίζονται δεν ενέπιπταν στις αρμοδιότητες που είχε ως διευθυντικό στέλεχος της Proton.

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ