«Να ακυρωθεί το νέο έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων»

«Να ακυρωθεί το νέο έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων»

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Πάτρα) ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και παράνομο το νέο έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων που θα εισπραχθεί και αυτό μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ διαδεχόμενο το προηγούμενο. 

Όπως υπογραμμίζεται στην προσφυγή, το νέο «χαράτσι» αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) με μόνη διαφορά ότι «σκοπίμως» αλλάζει το όνομα του, έτσι ώστε να αποκτήσει «επίφαση νομιμότητας», ενώ την ίδια στιγμή ουσιαστικά επέρχεται διπλή φορολογία στα ακίνητα. 

Παράλληλα, το νέο «έκτακτο χαράτσι», αναφέρει η Περιφέρεια, καλύπτει τις ίδιες δημοσιονομικές ανάγκες με το προηγούμενο, δηλαδή την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικών αναγκών.

Συγχρόνως όμως προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών ήδη για το 2013 ο έκτακτος φόρος ακινήτων στον οποίο «υποτίθεται ότι θα ενσωματωθούν όλοι οι φόροι χωρίς την ύπαρξη αφορολόγητου ορίου», καθιστώντας έτσι «σαφές ότι για το 2013 θα ισχύσει διπλή φορολόγηση και επιβάρυνση επί των ακινήτων», προσθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. 

Επίσης, υποστηρίζεται ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της καθολικότητας του φόρου και της φορολογικής ικανότητας των πολιτών, που προβλέπουν ότι τα φορολογικά βάρη επιβάλλονται ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη. Ο φόρος, σημειώνει η Περιφέρεια, επιβάλλεται ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθένα, χωρίς να θίγεται το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβιώσεως, όπως προβλέπει το άρθρο 2 του Συντάγματος, ενώ ο φόρος προσδιορίζεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Κριτήρια, διευκρινίζει, τα οποία ανάγονται στο εισόδημα ή την περιουσία, την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση, όπως και στην υγεία και ηλικία του φορολογούμενου. 

Τέλος, η Περιφέρεια στηρίζοντας το έννομο συμφέρον της για την κατάθεση της προσφυγής στο ΣτΕ, τονίζει ότι εκπροσωπεί, προασπίζει και προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα και τις ιδιοκτησίες των πολιτών των πρώην νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας που έχουν πληγεί από την ανεργία, την οικονομική δυσπραγία και τον συνεχή φοροεισπρακτικό μηχανισμό. 

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ