Ο μικρότερος αριθμός εισακτέων

Ο μικρότερος αριθμός εισακτέων

Ντόμινο που συμπιέζει προς τα κάτω τις συνολικά προσφερόμενες θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ έφερε το σχέδιο αναδιάρθρωσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Ο φετινός συνολικός αριθμός εισακτέων, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, ανέρχεται σε 68.288, που αποτελεί τον μικρότερο την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων ανέρχεται φέτος σε 69.288, ενώ το 2012 ήταν 76.094.

Στα πανεπιστήμια φέτος οι εισακτέοι είναι οριακά περισσότεροι, καθώς οι προσφερόμενες θέσεις για το 2013 είναι 46.494, ενώ το 2012 ήταν 44.381. 

Αντιθέτως φέτος παρατηρείται μείωση στον αριθμό των εισακτέων στα ΤΕΙ. Οι προσφερόμενες για το 2013 θέσεις είναι 22.794, ενώ πέρσι ήταν 31.613. σε απόλυτους αριθμούς, φέτος θα εισαχθούν 6.806 λιγότεροι υποψήφιοι συγκριτικά με πέρυσι. Στα πανεπιστήμια θα εισαχθούν 2.113 περισσότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι και στα ΤΕΙ 8.919 λιγότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι.

Αξιοσημείωτο είναι το «παιχνίδι» των αριθμών με το οποίο, παρά τη μείωση των θέσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ συνέπεια της «Αθηνάς» κατά 25% των Πανεπιστημίων ο συνολικός προσφερόμενος αριθμός θέσεων, μειώνεται μόλις κατά το ένα τρίτο και πιο συγκεκριμένα κατά 8,94%. Ειδικότερα, στα Πανεπιστήμια αυξάνεται σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 4,76% ,ενώ στα ΤΕΙ μειώνεται κατά 28,1%.

Τις θέσεις εισαγωγής φέτος διεκδικούν περίπου 82.342 υποψήφιοι έναντι 87.491 υποψηφίων της περσινής χρονιάς. Παράλληλα στην ειδική σειρά δηλαδή στις κατηγορίες των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των ειδικών περιπτώσεων με κοινωνικά κριτήρια οι εισακτέοι ανέρχονται σε ποσοστό 20%.

Πως κατανέμονται οι θέσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας:

• Στις Ιατρικές Σχολές είχαμε μικρή αύξηση εισακτέων και έτσι στην Αθήνα εισάγονται φέτος 170 άτομα, έναντι 160 πέρυσι. Και στην Θεσσαλονίκη όπου πέρυσι εισήχθησαν 160 άτομα, φέτος θα εισαχθούν 190. Στην Οδοντιατρική σχολή Αθήνας εισάγονται 90 έναντι 85 πέρυσι.

• Δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση των εισακτέων στις φυσικομαθηματικές σχολές, όπως αναμενόταν μετά τις αρχικές προτάσεις του υπουργείου Παιδείας κατά τον σχεδιασμό της «Αθηνάς». Έτσι, στο Μαθηματικό τμήμα Αθήνας θα εισαχθούν φέτος 260 υποψήφιοι, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 250. Στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης εισάγονται 180 ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 170.

• Στις Νομικές επίσης δεν είχαμε μείωση εισακτέων, αλλά μικρή αύξηση. Στην Αθήνα όπου πέρυσι είχαν εισαχθεί 400 άτομα, φέτος εισάγονται 415. Στην Θεσσαλονίκη φέτος εισάγονται 365 (πέρυσι 350). Στην περιφέρεια παρατηρείται μικρή μείωση. Έτσι, στην Θράκη, εισάγονται φέτος 400 άτομα, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 480.

• Στα Πολυτεχνεία επίσης δεν υπήρξε θεαματική αύξηση. Στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου φέτος εισάγονται 125 άτομα (πέρυσι 100). Στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΕΜΠ φέτος εισάγονται 140 (πέρυσι 130).

• Στα Παιδαγωγικά αντίθετα, οι εισακτέοι μειώνονται, αφού τα τελευταία χρόνια μειώνεται συνεχώς και η ζήτησή τους. Φέτος δόθηκαν 190 θέσεις στο Παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Αθηνών (πέρυσι ήταν 200).

• Στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών και το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης εισάγονται φέτος 210 άτομα (πέρυσι εισήχθησαν 190 άτομα). Στην Στατιστική 110 άτομα (πέρυσι 70). 

Ποιους αφορά

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ

Από τον συνολικό αριθμό των 69.288 θέσεων διατίθενται:

• Ποσοστό 90% των θέσεων των Πανεπιστημίων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και ποσοστό 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, στους μαθητές της Γ΄ τάξης του ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) και τους αποφοίτους Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. 

• Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων. 

• Τα ανωτέρω ποσοστά θέσεων αναμένεται να διεκδικήσουν 82.342 περίπου εν δυνάμει υποψήφιοι, δηλαδή όσοι από τους 68.235 μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου ΓΕΛ και τους 282 μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) θα υποβάλλουν τελικά μηχανογραφικό δελτίο και οι 13.752 απόφοιτοι προηγούμενων ετών που υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος στις φετινές εξετάσεις.

• Ποσοστό 10% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, σε υποψήφιους που δε συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις το έτος 2013 και είναι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων ή Ημερήσιων ΕΠΑΛ (Ομάδα Β) τα έτη 2011 ή 2012. Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων. Ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων θα γνωστοποιηθεί μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

• Ποσοστό 20% των θέσεων των Τ.Ε.Ι., της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων. Για τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων της Αστυνομίας και τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων. Το ποσοστό αυτό θα διεκδικήσουν 22.415 περίπου εν δυνάμει υποψήφιοι ημερήσιων ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’).

• Ποσοστό 1% των θέσεων των Τ.Ε.Ι., της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των δύο μαθημάτων. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου Υπουργείου.

• Ποσοστό 1% πέρα από τον αριθμό εισακτέων, διατίθενται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς και τους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες πανελλήνιες εξετάσεις της Δ΄ τάξης των Λυκείων αυτών. 

Ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ανέρχεται στις 69.288 εκτός των κάτωθι ειδικών κατηγοριών. 

Στον παραπάνω αριθμό εισακτέων προστίθενται και οι θέσεις εισακτέων:

1. Για τις Στρατιωτικές Σχολές

2. Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας

3. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού

4. Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου (ΑΣΤΕΡ)

5. Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγ. Νικολάου (ΑΣΤΕΑΝ)

6. Καθ’ υπέρβασιν του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων εισάγονται και οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σύμφωνα με έμπειρους βαθμολογητές και εκπαιδευτικούς αναλυτές είναι πολύ πιθανή μια πτώση των που διαφαίνεται μετά την μείωση του αριθμού των εισακτέων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ