Οι Ελληνες μεταναστεύουν στην Ολλανδία

Οι Ελληνες μεταναστεύουν στην Ολλανδία

 

Με εντυπωσιακούς ρυθμούς πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των Ελλήνων που αναζητούν καλύτερη τύχη στην Ολλανδία.

Στο τέλος Απριλίου, ο 20χρονος Κάρολος Κυριακάκης ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο μαθηματικών ολλανδικής γλώσσας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Ρότερνταμ. Προερχόμενος από τα Χανιά, ήρθε στην Ολλανδία τον Σεπτέμβριο για να δουλέψει στην ομάδα μπάσκετ Rotterdam College.

Πέντε μήνες αργότερα, στις 30 Ιανουαρίου, η Γαλήνη Βενετικίδου έφθανε στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ για να ξεκινήσει να εργάζεται ως εσωτερική μπέιμπισίτερ σε ελληνική οικογένεια, η οποία κατοικεί στη πανεπιστημιούπολη του Λάιντεν. «Στην Ελλάδα δεν υπήρχε δουλειά, οπότε δεν είχα χρήματα για να επιζήσω. Αποφάσισα ότι θα έπρεπε να κάνω κάτι, να φύγω…».

Η οικονομική κρίση, η λιτότητα και η έκρηξη της ανεργίας αναγκάζουν όλο και περισσότερους Ελληνες να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην Ολλανδία, αν και δεν αποτελεί παραδοσιακή χώρα εισδοχής Ελλήνων μεταναστών.

Μάλιστα, την περασμένη χρονιά το ρεύμα των μεταναστών αυξήθηκε σημαντικά τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, παρότι η συνολική μετανάστευση προς τη Χώρα της Τουλίπας παρουσίασε κάμψη (4,5%) για πρώτη φορά μετά το 2006. «Παρά τη μείωση της συνολικής μετανάστευσης, οι μετανάστες από τη Νότια Ευρώπη συνέχισαν να αυξάνονται ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης», επισημαίνουν ειδικοί της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (CBS) στη Χάγη, οι οποίοι προβλέπουν ότι το κύμα των μεταναστών από το ευρωπαϊκό Νότο θα συνεχιστεί.

Πράγματι, Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία πρωταγωνιστούν στο ρεύμα μετανάστευσης προς την Ολλανδία. Και από τις τρεις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ο αριθμός των μεταναστών αυξάνεται συνεχώς από το 2008. Οσον αφορά την Ελλάδα, παρότι έως τη χρονιά που κατάρρευσε η Lehman Brothers η εισροή κυμαινόταν ετησίως γύρω στα 800 άτομα, πέρυσι έφθασε για πρώτη φορά στους 2.600 μετανάστες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό-ρεκόρ των 9.100.

Πηγή: Τα Νέα

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ