Στα Χανιά η γιορτή του ποδηλάτου

Στα Χανιά η γιορτή του ποδηλάτου

 

Πριν από έξι χρόνια, ο σύλλογος “Ποδηλάτρης” δημιούργησε την κίνηση “Φεγγάρι στη Ρόδα”. Το βράδυ της μαγιάτικης πανσελήνου, οι δρόμοι των Χανίων γέμισαν ποδήλατα! Το ίδιο θα γίνει και φέτος, με περισσότερους από 5000 ποδηλάτες να λαμβάνουν μέρος στο ποδηλατικό παιχνίδι, που μοιάζει σαν το κυνήγι θησαυρού. 

Γράμματα, happenings και παιχνίδια είναι αυτά που θα βρεθούν στο δρόμο τους.

Το φετινό σύνθημα είναι “Κάντε όλοι στην μπάντα”.

Λάβετε όλοι θέσεις!

 

Πριν όμως τη μεγάλη βραδιά, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαϊου, η πανελλαδική ποδηλατοδρομία, με την συμμετοχή 43 πόλεων.

H συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Αγοράς στις 17:30 το απόγευμα.

Οι 43 πόλεις είναι:

Αθήνα, Αμαλιάδα, Αντίπαρος, Άργος, Άρτα, Βόλος, Δράμα, Ζάκυνθος, Ζαχάρω, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Θάσος, Θεσσαλονίκη, Ιεράπετρα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κάρυστος, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κόρινθος, Λαμία, Λάρισα, Λήμνος-Μύρινα, Λιβαδειά, Μεσολόγγι, Μυτιλήνη, Μώλος, Καμμένα Βούρλα, Άγιος Κωνσταντίνος, Ναύπλιο, Ξάνθη, Πάτρα, Πρέβεζα, Πτολεμαΐδα, Ρέθυμνο,Σπάρτη, Σχηματάρι, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χαλκίδα, Χανιά, Χίος, Ωρωπός (Σκάλα).

Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία είναι ίσως η κορυφαία ανεξάρτητη ποδηλατική εκδήλωση προβολής του Ποδηλάτου ως εναλλακτικού καθημερινού τρόπου μετακίνησης, ψυχαγωγίας, τουρισμού και τρόπου ζωής. Μέσα από αυτή δίδεται η δυνατότητα να περάσουν συγκεκριμένα αιτήματα προς την Πολιτεία.

Φέτος το θέμα είναι ο Οδική Ασφάλεια και αιτήματα:

1. Δημιουργία κατάλληλων υποδομών, Ποδηλατόδρομων

2. Αλλαγή του ΚΟΚ. Ο ελληνικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν λαμβάνει υπόψη το ποδήλατο και δεν περιέχει ειδικά σήματα κυκλοφορίας που να ρυθμίζουν την κυκλοφορία ποδηλάτων.

Η λογική του Κ.Ο.Κ. πρέπει να αλλάξει ώστε να προστατεύει και να προωθεί την μετακίνηση με ποδήλατο.

3. Παροχή οικονομικών κινήτρων για την αγορά ποδηλάτου και των μέσων προστασίας (κράνος), με τη μείωση ή και κατάργηση του ΦΠΑ.

4. Προώθηση του ποδηλάτου μέσω του μαθήματος Κυκλοφοριακής Αγωγής από τα Νηπιαγωγεία

ή έστω τα Δημοτικά σχολεία.

 

Πηγή: gelamou.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ