Εγκαίνια 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου

Εγκαίνια 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου

Παρουσία τοπικών παραγόντων, του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού, Κώστα Τζαβάρα, αλλά και  ηλεκτρονικά, μέσω  Skype, με τον πλέον προβεβλημένο ψυχίατρο του πλανήτη, τον Ιρβιν Γιάλομ, πραγματοποιήθηκαν απόψε, στο περίπτερο 15 της HELEXPO, τα εγκαίνια της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

«Η έκθεση  ανοίγει μια πόρτα διαλόγου για τα φαινόμενα που απαιτούν εγρήγορση , μελέτη , ψυχραιμία  και ανεκτικότητα .  Ίσως ποτέ άλλοτε μετά  τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο οι λαοί να μην ήρθαν αντιμέτωποι  με το πρόσωπο της βαρβαρότητας. Η βαρβαρότητα σ΄ αυτό τον τόπο δεν μπορεί και δεν πρέπει να βρει οπαδούς. Σ΄ αυτές  τις δύσκολες ώρες της κρίσης  υπάρχει κάτι που πρέπει  να έχουμε σαν φυλαχτό.  Το καθήκον μας είναι να γίνουμε εθελοντές – αγωνιστές  του πολιτισμού»,  τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τζαβάρας, εγκαινιάζοντας την 10η Διεθνή έκθεση βιβλίου – «την πιο μεγάλη έκθεση”, όπως είπε,  “που γίνεται στη χώρα με περιεχόμενο τη γνώση».

«Αυτή η έκθεση  έχει και μια άλλη  ιδιαιτερότητα, συμπλήρωσε ο  κ.Τζαβάρας . «Είναι η  ταύτιση του πολιτισμού μ΄ ένα τόπο που επί σειρά ετών έδωσε ανθρώπους οι οποίοι λειτούργησαν ως υπηρέτες της ανεκτικότητας . Ανθρώπους  με διαφορετικές θρησκευτικές και φυλετικές καταβολές, έζησαν αρμονικά κι αυτό είναι ένα πολιτισμικό συμβάν πέριξ του οποίου πρέπει να διαμορφώσουν άλλη αντίληψη για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας» κατέληξε.

Παρόντες, στην πολύωρη τελετή εγκαινίων (καθυστέρησε η έναρξη της λόγω  της καθυστερημένης σύνδεσης μέσω  skype με τις ΗΠΑ  όπου βρισκόταν ο Ιρβιν Γιάλομ.), ήταν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος, ο περιφερειάρχης  Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου κ.Tony Buckby  (η  Μ. Βρετανία είναι η τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης) και ο αντιπρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, κ. Διονύσης Μαγκλιβέρας.

Κατά τη διάρκεια της 30λεπτης και πλέον σύνδεσης και διαλόγου με τον Ιρβιν Γιάλομ  (υπήρξε η έκπληξη της τελετής των εγκαινίων),  συνομίλησε ο εκδότης κ. Σταύρος Πετσόπουλος. «Πιστεύω ότι και ο Σπινόζα θα ήταν εναντίον του φασισμού και του νεοναζισμού», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός ψυχίατρος (συγγραφέας μεταξύ άλλων του γνωστού παλιότερα βιβλίου «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» και του τελευταίου του με τίτλο: «Το πρόβλημα Σπινόζα» ), όταν ρωτήθηκε σχετικά με την άνοδο  της ακροδεξιάς στην Ελλάδα.

Η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, που εγκαινιάστηκε απόψε, θα διαρκέσει ως και την ερχόμενη Κυριακή 19 Μαΐου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ