Αναβλήθηκε η απόφαση για την απεργία

Αναβλήθηκε η απόφαση για την απεργία

Ρεπορτάζ: Τριανταφύλλου Αντώνης

Από αναβολή σε αναβολή οδηγείται η λήψη της τελικής απόφασης των καθηγητών για την υπερψήφιση ή μη της πρότασης του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση η λήψη της τελικής απόφασης παραπέμπεται για σήμερα.

Με το δεδομένο της πολιτικής επιστράτευσης των εκπαιδευτικών που τέθηκε σε ισχύ από το μεσημέρι της Τετάρτης, η πρόταση για απεργία, θεωρείται κενή περιεχομένου, ωστόσο οι παλινωδίες των παρατάξεων προκαλούν πρόσθετο ψυχολογικό βάρος στους υποψηφίους, λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη των εξετάσεων.

Μετά από μαραθώνια πολύωρη συνεδρίαση οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ και Αυτόνομη Παρέμβαση, που πρόσκεινται σε Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα και οι οποίες διαθέτουν την πλειοψηφία στο ΔΣ της Ομοσπονδίας κατέθεσαν αιφνιδιαστικά πρόταση να μην πραγματοποιηθεί τελικά η απεργία.

Το κλίμα φορτίστηκε έντονα, καθώς προηγουμένως αρκετοί πρόεδροι τοπικών ΕΛΜΕ τάχθηκαν υπέρ της απείθειας στην εντολή για πολιτική επιστράτευση, προτείνοντας την πραγματοποίηση της απεργίας με κάθε κόστος…

Τελικά, μετά από ψηφοφορία στην οποία ψήφισαν 85 πρόεδροι ΕΛΜΕ βρέθηκαν 18 ψηφοδέλτια υπέρ της απεργίας, 9 κατά και 57 λευκά. Ακολουθεί νέα συνεδρίαση των μελών των ΕΛΜΕ του ΔΣ της Ομοσπονδίας, μετά απο σειρά νέων αντιπαραθέσεων και ανταλλαγής απόψεων, στην οποία και καλούνται να ψηφίσουν την νέα πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Δήλωση Αρβανιτόπουλου: «Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν ομαλά και στην ώρα τους»

Στη διαβεβαίωση ότι «οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν ομαλά και στην ώρα τους» προχώρησε ο υπουργός Παιδείας. Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. «Ύψιστο καθήκον όλων είναι η δημιουργία κλίματος ηρεμίας για την ολοκλήρωση της κοπιώδους προσπάθειας των παιδιών. Τώρα προέχει η άσκηση του καθήκοντος και η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αυτό άλλωστε επιθυμεί η ελληνική κοινωνία. Εύχομαι καλή επιτυχία στους μαθητές και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ζητούν συμπαράσταση από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, διπλωματικό «όχι» από τη ΓΣΕΕ

Οι καθηγητές ζήτησαν και πάλι στήριξη από τη ΓΣΕΕ για κήρυξη 24ωρης απεργίας την Παρασκευή, ημέρα έναρξης των πανελλαδικών. Ωστόσο, η γενική συνομοσπονδία εργατών δεν προτίθεται να κηρύξει 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των Πανελληνίων εξετάσεων, όπως ζητούσαν οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Εν τω μεταξύ, επαναδιατύπωση του ερωτήματος για απεργία στις 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, θα καταθέσει στην ΑΔΕΔΥ η ΟΛΜΕ.

Το υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις. Ενδεχόμενη απόφαση των καθηγητών να μην πειθαρχήσουν στην εντολή για πολιτική επιστράτευση επισείει διοικητικές κυρώσεις, όπως αυτόφωρη διαδικασία προσαγωγής, ακόμα και απόλυση.

Στο μεταξύ, σε ισχύ τέθηκε από τις 12 το μεσημέρι η πολιτική κινητοποίηση των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 48 ώρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων, όπως προβλέπει το σχετικό προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε το Σάββατο ο πρωθυπουργός και οι καθηγητές καλούνται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους, προκειμένου οι πανελλαδικές εξετάσεις να διεξαχθούν ομαλά.

Παράλληλα, σε ισχύ τέθηκε και η επίταξη όλων των μέσων που είναι απαραίτητα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων, δηλαδή σχολικά κτίρια και εξοπλισμό, όπου ορίζει η σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Οι Πανελλαδικές ξεκινούν την Παρασκευή 17 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας: Οι υποψήφιοι ημεδαποί ή αλλοδαποί μαθητές δύνανται απρόσκοπτα να προσέλθουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, προσκομίζοντας μόνο το Δελτίο Εξεταζομένου, που έχουν παραλάβει από τα Λύκειά τους.

Συνάντηση της ΟΛΜΕ με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ

«Πάγωμα», απόσυρση και επανεξέταση του Προεδρικού Διατάγματος, έναρξη του διαλόγου και άρση της πολιτικής επιστράτευσης, ζήτησε το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατά τη συνάντηση που είχαν με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΚΠΕ του Κινήματος Νίκο Ανδρουλάκη, στην Ιπποκράτους, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των καθηγητών Νίκος Παπαχρήστος.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ ζητεί από τους εκπαιδευτικούς να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει το ταχύτερο σε διάλογο με την ΟΛΜΕ, επανεξετάζοντας τις διατάξεις του ΠΔ για τις μεταθέσεις και, τέλος, χαρακτηρίζει αυτονόητη την άρση της επιστράτευσης με το τέλος των εξετάσεων και τη βαθμολόγηση των γραπτών.

Κατά της απεργίας οι πολίτες

Κατά της απεργίας των εκπαιδευτικών τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της εταιρίας Marc. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης που παρουσιάστηκαν χθες βράδυ στην εκπομπή “Alpha Δημοσκόπηση” με την Κάτια Μαρκή, «υπερβολική» σε ποσοστό 72,6% χαρακτήρισαν οι πολίτες την ενδεχόμενη απεργία των καθηγητών μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ «δικαιολογημένη» τη χαρακτήρισε το 22% των ερωτηθέντων.

Μήνυμα αποφασιστικότητας από τους καθηγητές

Ισχυρό -αν και συμβολικό- ήταν το μήνυμα που έστειλαν προς την κυβέρνηση οι εκπαιδευτικοί που υπερψήφισαν την απεργιακή πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία την Παρασκευή και πενθήμερη απεργία από τις 20 του μήνα. Οι καθηγητές σε όλη τη χώρα προσήλθαν μαζικά στις κάλπες που στήθηκαν χθες στις τοπικές ΕΛΜΕ.

Τα αποτελέσματα της προσέλευσης, αλλά και της ψηφοφορίας ικανοποίησαν ιδιαίτερα τα μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς αποτέλεσαν μια άτυπη «ψήφο εμπιστοσύνης» σημαντικής μερίδας των καθηγητών στις κινήσεις των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, αλλά και ενδεικτική των προθέσεων των εκπαιδευτικών να κλιμακώσουν την αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση.

Υπέρ της απεργίας ψήφισαν οι παρακάτω ΕΛΜΕ:

Α’ Αχαΐας, Β’ Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής, Β’ Αθήνας, Κεφαλλονιάς-Ιθάκης, Πειραιά, Θεσπρωτίας, Γ’ Αθήνας, Στ’ Αθήνας, Β’ Δυτ. Αττικής, Δ’ Αθήνας, Καλλιθέας-Μοσχάτου-Π.Φαλήρου, Α’ Κυκλάδων, Ε’ Αθήνας, Γ’ Δυτ. Αττικής, Ε’ Ανατ. Αττικής, Ροδόπης, Λέσβου, Φυλής, Α’ Δωδεκανήσου, Ηλείας, Α’ Κυκλάδων, Σιβιτανιδείου, Α’ Έβρου, Ικαρίας-Φούρνων, Πάρου-Αντιπάρου, Κέρκυρας, Α’ Κορινθίας, Ιωαννίνων, Χίου, Βοιωτίας, Τρικάλων, Αργολίδος, Καρδίτσας, Δράμας, Πρέβεζας, Α’ Μεσσηνίας, Β’ Θεσ/νίκης, Ε’ Θεσ/νίκης, Λάρισας, Θήρας, Χανίων, Β’ Έβρου, Σερρών, Άρτας, Μαγνησίας, Λασιθίου, Β’ Κορινθίας, Α’ Δυτ. Αττικής, Καβάλας, Πέλλας, Ημαθίας, Λευκάδας, Εορδαίας, Φλώρινας, Ζακύνθου.

ΠΗΓΗ:real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ