Στη δικαιοσύνη για το “ΑΘΗΝΑ”

Στη δικαιοσύνη για το “ΑΘΗΝΑ”

 

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στη Δικαιοσύνη σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα για το σχέδιο «Αθηνά» καθώς δεν ιδρύθηκε Πολυτεχνική Σχολή στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Π. Τσάρτας απαντώντας σε δημοσίευμα εφημερίδας που ανέφερε ότι έγιναν μικρές αλλαγές στο σχέδιο «Αθηνά» τονίζει μεταξύ άλλων:

«Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει ζητήσει τη λειτουργία της, από το 2009 εγκεκριμένης από το Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας (ΣΑΠΕ), Πολυτεχνικής του Σχολής καθώς και την ενεργοποίηση, του από το 2009 ιδρυμένου με ΦΕΚ, Τμήματος Οικονομικής & Διοίκησης Τουρισμού, ενώ έχει διατυπώσει τη διαφωνία του για τη συγχώνευση του Τμήματος Μαθηματικών με το Τμήμα Στατιστικής & Αναλογιστικών Μαθηματικών, της Σχολής Θετικών Επιστημών της Σάμου.

Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα και την πρόσφατη επικοινωνία μας με το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού:

1. Δημιουργείται, από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ουσιαστικά Πολυτεχνική Σχολή) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αυτό είναι αναμφίβολα θετικό, αλλά βεβαίως αποτελεί ένδειξη της συστηματικής ύπαρξης δύο μέτρων και δύο σταθμών στην εφαρμογή των κριτηρίων για το Σχέδιο «Αθηνά». Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Πολυτεχνική Σχολή, για την οποία η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεσμεύτηκε όπως και για του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να συμπεριληφθεί στο ΠΔ ώστε να λειτουργήσει από το 2014, αυτό δεν γίνεται αν και αποτελείται από τρία υπαρκτά και εν λειτουργία Τμήματα Μηχανικών επί μια 10ετία, και δεν επιφέρει κανένα επιπρόσθετο κόστος για το κράτος. Αντίθετα η μη ίδρυσή της δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στα Τμήματα Μηχανικών πενταετούς φοίτησης που εντάσσονται σε Σχολές με Τμήματα τετραετούς φοίτησης.

2. Η λειτουργία του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, (ΕΚΠΑ), είναι επίσης αναμφίβολα θετική και χρήσιμη, αλλά έρχεται σε αντίθεση με τη δηλωμένη άποψη του υπουργείου Παιδείας ότι δεν ενεργοποιούνται νέα Τμήματα, στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αθηνά», επιχείρημα για τη μη ενεργοποίηση των δύο Τμημάτων Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τα δύο αυτά Τμήματα προφανώς αν και είναι επίσης απολύτως αναγκαία και χρήσιμα για την ανάπτυξη της χώρας μας, δεν ενεργοποιούνται, αν και δεν επιφέρουν κανένα νέο κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό, διότι το έργο των Τμημάτων αυτών φαίνεται ότι μπορεί, κατά το υπουργείο, να ανατεθεί στα Κολλέγια!»

«Η πρυτανική αρχή του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, όπως έχει ενημερώσει και μέσω της Συγκλήτου του, μετά από αυτές τις εξελίξεις, σκοπεύει να προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη (Συμβούλιο της Επικρατείας κ.α.), ενώ έχει ήδη ξεκινήσει την ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής καθώς και όλων των αρμοδίων θεσμικών φορέων για το ζήτημα αυτό. Η εξέλιξη αυτή είναι αναπόφευκτη προκειμένου να υπερασπιστεί τον πολυετή Στρατηγικό του Σχεδιασμό του Ιδρύματος και την αξιοπρέπεια των μελών της Πανεπιστημιακής του Κοινότητας» καταλήγει ο πρύτανης.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ