Μειώθηκαν δραματικά οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Μειώθηκαν δραματικά οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

 

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την πορεία των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, καθώς την τελευταία τριετία έχουν μειωθεί επικίνδυνα, με τραγικά αποτελέσματα για ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση.

Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της χώρας τα τελευταία 12 χρόνια, καθώς το 2012 η αναλογία ήταν 7 μεταμοσχεύσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ το 2011 ήταν 7,2. Τη θλιβερή αυτή διαπίστωση έκαναν σήμερα ειδικοί επιστήμονες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο «ΜΗΤΕΡΑ» και διοργανώθηκε από την Α΄Παθολογική κλινική του νοσοκομείου, με θέμα «Το μέλλον των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα».

Τα αίτια της κατάστασης που έχει ανυπολόγιστο κόστος με απώλεια ανθρώπων που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αποδίδονται στο ξεπερασμένο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και στις προκαταλήψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σε τμήμα του πληθυσμού, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Ο φόβος της κερδοσκοπίας δεν επιτρέπει να γίνονται μεταμοσχεύσεις από ιδιωτικά κέντρα, επισήμανε κατά την ομιλία του ο διεθνούς φήμης καθηγητής Ανδρέας Τζάκης, ο οποίος έχει καθιερωθεί ως αυθεντία στο χώρο των μεταμοσχεύσεων ήπατος – νεφρών- παγκρέατος και εντέρων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου και διαμένει μονίμως και διευθύνει το Miami Μεταμοσχευτικό Ινστιτούτο, του οποίου είναι ιδρυτής. Ο κ. Τζάκης χαρακτήρισε αδιανόητο και αντιπαραγωγικό το γεγονός του αποκλεισμού από τις μεταμοσχεύσεις των ιδιωτικών κέντρων, προσθέτοντας ότι το κόστος δεν μπορεί να είναι επαρκής λόγος, τη στιγμή που πολλοί Έλληνες καταφεύγουν για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια δεν υπήρξε ουσιαστική βελτίωση του αριθμού των δοτών, ανέφερε από την πλευρά του ο Δημήτριος Γάκης, διευθυντής στο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε θέματα μεταμοσχεύσεων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο κ. Γάκης είπε ότι οι μικρές εξάρσεις που παρατηρήθηκαν οφείλονται μάλλον σε τυχαία γεγονότα, καθώς η Ελλάδα παρέμενε σταθερά στις τελευταίες θέσεις του ευρωπαϊκού πίνακα και παρά το παράδοξο με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το ποσοστό αποδοχής της δωρεάς οργάνων στους Έλληνες είναι της τάξης 90-95%. «Στην ουσία δεν καταφέραμε να μετατρέψουμε την πρόθεση των πολιτών σε πράξη» είπε ο κ. Γάκης, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά το υπάρχον σύστημα δεν μπορεί να αποδώσει τίποτα το καλύτερο. Το κόστος και η επιβίωση είναι οι βασικοί λόγοι βελτίωσης του συστήματος , καθώς το μέσο πραγματικό κόστος του νεφροπαθούς ετησίως αγγίζει τα 50.000 και το συνολικό κόστος αιμοκάθαρσης για τους 10.000 ασθενείς υπερβαίνει τα 500 εκ. ευρώ, ενώ το κόστος του μεταμοσχευμένου δεν ξεπερνά τα 8.500 ευρώ ετησίως. Το σύστημα είναι αναποτελεσματικό και καθηλωμένο, χρειάζεται νέα δομή κατέληξε ο κ. Γάκης.

Η συντονίστρια της επιστημονικής ομιλίας και Διευθύντρια της Α’ Παθολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ Ελευθερία Κρικέλη σημείωσε πως παρά τα τροχαία ατυχήματα, που είναι εξαιρετικά αυξημένα στη χώρα μας, παραμένουμε τελευταίοι στην Ευρώπη σε αριθμό πτωματικών δοτών με 6,3 δωρητές ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν στην Ισπανία οι δωρητές είναι 30. Αιτία σε ποσοστό 45% των ερωτηθέντων σε σχετική έρευνα, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των Ελλήνων στο σύστημα που αφορά τις μεταμοσχεύσεις.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ