Το πασχαλινό μήνυμα του Ιερώνυμου

Το πασχαλινό μήνυμα του Ιερώνυμου

«Ο τόπος μας υποφέρει» αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο πασχαλινό του μήνυμα ενώ τονίζει ότι «δοκιμάζουμε τις συνέπειες των αλαζονικών επιλογών των αρχόντων του κόσμου, που θεωρούν ότι τα “αργύρια” αξίζουν περισσότερο από τους ανθρώπους».

«Οι θλίψεις και οι δοκιμασίες θα συνεχίσουν την προσπάθεια να επιβληθούν στη ζωή μας» σημειώνει σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος καταλήγοντας ότι «και όσοι ακόμα πιστεύουν, ότι τα “αργύρια” μπορούν να εξαγοράσουν η να υποδουλώσουν την ελπίδα “πλανώνται πλάνην οικτράν”».

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου: 

Αδελφοί και τέκνα εν κυρίω αγαπητά.

Χριστός Ανέστη.

«Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, Άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιοτής, της αιωνίου απαρχήν».

Το χαρμόσυνο άγγελμα της Αναστάσεως βρίσκει τη Χώρα μας, αλλά και την Οικουμένη σχεδόν ολόκληρη, υπό συνθήκες θλίψεως, αβεβαιότητας και αγωνίας για το αύριο. Ο τόπος μας υποφέρει. Μεγάλο μέρος του λαού μας δοκιμάζεται και υπομένει καρτερικά, κάνοντας πράξη τη χριστιανική αγάπη και την αλληλεγγύη στον πόνο των συνανθρώπων μας και προσδοκά ένα καλύτερο αύριο.

Η οικουμένη μοιάζει να γεύεται κάτι από την πικρία της Μεγάλης Εβδομάδος των Παθών. Σήμερα, δοκιμάζουμε όλοι τις συνέπειες των αλαζονικών επιλογών των αρχόντων του κόσμου τούτου, που θεωρούν ότι τα «αργύρια» αξίζουν περισσότερο από τους ανθρώπους. Ο σύγχρονος κόσμος διεμόρφωσε τη ζωή του, τις αξίες του και τις προτεραιότητές του σαν να μην υπάρχει Θεός. Και τα αποτελέσματα δηλητηριάζουν τον βίο μας και ευτελίζουν το ανθρώπινο πρόσωπο.

Όμως, η Ορθόδοξη Εκκλησία συνέχισε και συνεχίζει να διαλαλεί, με λόγια και με έργα, ότι η φθορά, η παρακμή και ο θάνατος δεν μπορούν να νικήσουν τη ζωή. Η ελπίδα των χριστιανών, όταν τα βάσανα πλημμυρίζουν τη ζωή μας, και η βεβαιότητα ότι η ζωή στο τέλος νικά τον θάνατο, βρίσκεται στο γεγονός της Αναστάσεως. Η ελπίδα μας είναι ο Αναστημένος Χριστός. Αυτός, που τον αναγνωρίζουμε ως βασιλέα της Δόξης όταν πεθαίνει επί του Σταυρού υπέρ πάντων ημών.

Αυτός που από αγάπη για εμάς έλαβε δούλου μορφή, μοιράστηκε τους πόνους και τις θλίψεις μας, υπέστη το μαρτύριο του σταυρικού θανάτου και κατήλθε «εν τοις κατωτάτοις της γης». Αλλά συνέτριψε τις πύλες του Άδη και «τριήμερος εξανέστη του τάφου». Ο Χριστός είναι η ελπίδα και το αγαλλίαμά μας. Διότι νίκησε τον θάνατο και προσέφερε σε όλους τη δυνατότητα της αναστάσεως «πεπτωκότα τον Αδάμ παγγενή αναστήσας, ως Φιλάνθρωπος».

Η Ανάσταση του Χριστού είναι το μεγαλύτερο και το σημαντικότερο γεγονός της παγκόσμιας Ιστορίας. Νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων.

Χριστός Ανέστη αδελφοί μου και καμιά θλίψη δεν μπορεί να σκιάσει τη χαρά μας. Από άκρου εις άκρον της Οικουμένης η φύσις αγάλλεται και χαίρει και το τραγούδι της νίκης κατά του θανάτου ηχεί παντού. «Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας».

Ανέστη Χριστός και το ανέσπερο φως της Αναστάσεως εξαφανίζει κάθε σκια φωταγωγώντας την Οικουμένη. «Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια».

Οι θλίψεις και οι δοκιμασίες θα συνεχίσουν την προσπάθεια να επιβληθούν στη ζωή μας. Όμως μην απελπίζεστε. «Ιδού γαρ ήλθε δια του Σταυρού χαρά εν όλω τω κόσμω». Ανέστη Χριστός και τίποτα δεν είναι πια όπως πριν. Οι πύλες του Άδη έχουν συντριβεί και η απόσταση μεταξύ ουρανού και γης έχει καταργηθεί. Και όσοι ακόμα πιστεύουν, ότι τα «αργύρια» μπορούν να εξαγοράσουν η να υποδουλώσουν την ελπίδα «πλανώνται πλάνην οικτράν».

Αδελφοί μου,

Χριστός ανέστη και ζωή πολιτεύεται.

Στις δύσκολες ημέρες που περνά ο τόπος μας, μην χάνετε το κουράγιο σας. Οι κοσμικές εξουσίες θα προσπαθούν πάντοτε να διαφεντεύουν την πίστη και την ελευθερία των ανθρώπων. Και πάντοτε θα ηχεί παρήγορη και λυτρωτική η φωνή του νικητή του θανάτου και αρχηγού της ζωής ημών: Σε αυτόν τον κόσμο θα έχετε θλίψεις, αλλά μην δειλιάζετε «θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον».

Ας διατηρήσουμε, λοιπόν, το κουράγιο και την ελπίδα μας γνωρίζοντας ότι και τώρα όπως και πάντα ο Παντοδύναμος και Ελεήμων Θεός είναι μαζί μας και τηρεί τις υποσχέσεις Του προς τον Λαό Του. Είμαστε βέβαιοι γιʼ αυτό, διότι «Αναστάς ο Ιησούς από του τάφου καθώς προείπεν, έδωκεν ημίν την αιώνιον ζωήν και μέγα έλεος».

Χριστός Ανέστη

Αληθώς Ανέστη ο Κύριος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ