Έλληνες συνδικαλιστές στη Γερμανία

Έλληνες συνδικαλιστές στη Γερμανία

 

Έλληνες συνδικαλιστές και εκπρόσωποι κοινωνικών δικτύων επισκέπτονται αυτές τις μέρες τη Γερμανία προκειμένου να ενημερώσουν για τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων αλλά και να ζητήσουν συγκεκριμένη βοήθεια.

 

Ένα χρόνο πριν, Έλληνες συνδικαλιστές της Χαλυβουργικής είχαν επισκεφθεί τη Γερμανία. Σε εκδηλώσεις των γερμανικών συνδικάτων και πολιτικών οργανώσεων σε μια σειρά από πόλεις είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τα προβλήματα τους και να ζητήσουν την αλληλεγγύη των Γερμανών συναδέλφων τους. Το φθινόπωρο ακολούθησε επίσκεψη Γερμανών συνδικαλιστών στην Ελλάδα και τώρα ξανά Ελλήνων στη Γερμανία.

Ο υπεύθυνος από το Συνδικάτο Μετάλλου (IG METALL) Χανς Κέμπριχ, που προσκάλεσε τους Έλληνες συναδέλφους του, εκτιμά ότι «στην Ελλάδα είναι πλέον ολοφάνερο πως οι άνθρωποι οδηγούνται στη φτώχεια και πως καταρρέουν τα κοινωνικά ασφαλιστικά συστήματα που χτίστηκαν τον περασμένο αιώνα. Αυτό που βασικά μας δείχνει το παράδειγμα ‘Ελλάδα’ είναι η ταχύτητα αυτών των αλλαγών, όταν κλιμακώνεται η κρίση».

Η οικονομική κατάσταση στη Γερμανία είναι μεν σταθερή, αλλά και εδώ δεν ζουν όλοι με ευημερία, τονίζει ο κ. Κεμπριχ, παραπέμποντας σε έρευνα, σύμφωνα με την οποία το ένα πέμπτο του εργαζόμενου πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας.

 

Στόχος η δημιουργία ελληνογερμανικών δικτύων

Ως «θύλακα του Νότου στο Βορρά» χαρακτήρισε αυτό το γεγονός ο Χρήστος Γιοβανόπουλος από το κοινωνικό δίκτυο «Αλληλεγγύη για όλους!» στο οποίο, όπως ενημέρωσε, συμμετέχουν σήμερα γύρω στις 250 πρωτοβουλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στόχος της δικής του επίσκεψης είναι η δημιουργία ελληνογερμανικών δικτύων για την ενημέρωση, την παροχή βοήθειας, αλλά και για τον συντονισμό κοινών δράσεων κατά της πολιτικής λιτότητας. Όπως ανέφερε ο κ. Γιοβανόπουλος, οι σημαντικότερες συναντήσεις που είχε στη Γερμανία ήταν αυτές με εκπροσώπους ιταλικών και ισπανικών κινημάτων κατά των εξώσεων.

«Κάτι που θα έρθει σύντομα στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Γιοβανόπουλος, «επειδή η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να σταματήσει την απαγόρευση των εξώσεων από τις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση δεκάδες χιλιάδες οικογένειες θα κινδύνευαν να διωχθούν από τα σπίτια τους. Μας ενδιέφερε λοιπόν να αντλήσουμε από τις εμπειρίες των Ιταλών και Ισπανών πως οργανώνουν το κίνημα κατά των εξώσεων, για να μπορέσουμε να οργανώσουμε και εμείς ένα κίνημα για τους ανθρώπους που πρόκειται να χάσουν τα σπίτια τους».

Την λειτουργία των εν τω μεταξύ 35 κοινωνικών ιατρείων σε ολόκληρη την Ελλάδα παρουσίασε ο γιατρός και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Θόδωρος Σδούκος, από το Κοινωνικό Ιατρείο «Αλληλεγγύη στη Θεσσαλονίκη». Όπως υποστήριξε, η αναγκαιότητα παροχής ιατρικής περίθαλψης από αυτά τα ιατρικά κέντρα ανάγεται στο γεγονός ότι οι ανασφάλιστοι στην χώρα ξεπερνούν σήμερα το 20% του πληθυσμού. Παρότι η δουλειά του ιατρικού προσωπικού είναι εθελοντική και η στέγαση πολλές φορές ελεύθερη, υπάρχουν παρόλα αυτά έξοδα, πχ. για φάρμακα χημειοθεραπείας, για εμβόλια, για οδοντιατρικό υλικό.

 

«Ζητάμε μια μονιμότερη επαφή…»

Για αυτόν το λόγο το πρώτο που ζήτησε ο Θόδωρος Σδούκος από τους Γερμανούς συνομιλητές του ήταν όπως λέει «οικονομική βοήθεια προς τα κοινωνικά ιατρεία, φάρμακα, εξοπλισμό, τρόφιμα για τα συσσίτια που οργανώνονται για τους φτωχούς Έλληνες πολίτες που δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Ζητάμε επίσης ενίσχυση του πολιτικού αγώνα κατά των πολιτικών της γερμανικής κυβέρνησης, ζητάμε μια μονιμότερη επαφή όπου θα συζητάμε διαρκώς τα προβλήματα καθώς και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Επίσης, πολύ συγκεκριμένοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν αυτές τις ημέρες τον Μάκη Αναγνώστου στη Γερμανία. Ο πρόεδρος του εργοστασιακού συνδικάτου της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στη Θεσσαλονίκη εργάζεται σε μια επιχείρηση που εδώ και δύο χρόνια τη διαχειρίζονται οι εργαζόμενοι, χωρίς όμως νομική κάλυψη. Για να αλλάξει αυτό το καθεστώς ο Μάκης Αναγνώστου ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ την στήριξη των γερμανικών συνδικάτων και κοινωνικών κινημάτων «για να αναγκασθεί η ελληνική κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις στις οποίες εμείς επιμένουμε και δεν το κάνει. Συγκεκριμένα θα πρέπει να νομοθετήσει υπέρ του να δημιουργηθούν συνεργατικές επιχειρήσεις. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει σχετική συνθήκη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνεργασίας, στην Ελλάδα δεν έχουν νομοθετήσει υπέρ αυτού».

Ένας δεύτερος λόγος για το ταξίδι του στη Γερμανία αλλά και των επικείμενων ταξιδιών του στην Ιταλία, την Τουρκία και την Γαλλία εντός του Μαΐου, είναι η δημιουργία ενός δικτύου προώθησης των προϊόντων της επιχείρησης, που είναι δομικά υλικά και βελτιωτικά για την οικοδομή. Ως τώρα η διανομή των προϊόντων γίνεται μέσω των κοινωνικών κινημάτων. Αυτό όμως δεν επαρκεί για την επιβίωση του εργοστασίου. Ο επόμενος στόχος είναι να βρεθούν επαγγελματίες του κλάδου, όχι όμως μεγάλες οικοδομικές εταιρίες.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ