• Κάθε 15 δεύτερα πεθαίνει ένας εργαζόμενος

  5:29 μμ, Παρασκευή 26 Απρ 2013 5:29 μμ, Παρασκευή 26 Απρ 2013

  Κάθε 15 δεύτερα πεθαίνει ένας εργαζόμενος

  Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας εργαζόμενος χάνει την ζωή του από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια και 151 εργαζόμενοι έχουν ένα εργατικό ατύχημα.

  Τα στοιχεία προέρχονται από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και σύμφωνα με αυτά, 2,02 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία τους, 321.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από εργατικό ατύχημα, 160 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από επαγγελματικές ασθένειες και 313 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ένα μη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα ανά έτος.

  Αυτά δημοσιοποιεί το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία 2013, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Απριλίου, με στόχο να προάγει την πρόληψη των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Η «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία» καθιερώθηκε το 2001 και πρόκειται για μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης, που επιδιώκει να εστιάσει τη διεθνή προσοχή σε θέματα σχετικά με τις αναδυόμενες τάσεις στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας. Η 28η Απριλίου έχει επίσης ορισθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τους νεκρούς και τραυματίες εργαζομένους, ώστε να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγιεινής και Ασφάλειας για το 2013 είναι η πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών, οι οποίες αποτελούν, σύμφωνα με τα στοιχεία και τους αριθμούς, μια πραγματικότητα και θεωρούνται ως «μια κρυφή επιδημία».

  Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων συμβαίνει στην βιομηχανική εργασία και στις κατασκευές, με επόμενες άλλες συναφείς επαγγελματικές κατηγορίες, όπως μηχανικοί οχημάτων κτλ. Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες έχουν υψηλό κόστος, τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Ακόμη είναι αναγκαίο να καταπολεμηθεί το στρες στην εργασία και να προωθηθεί η ψυχική υγεία.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα