• Ομοσπονδία Γιατρών : Το αίμα δεν έχει φυλετική σύνθεση

  10:54 πμ, Παρασκευή 26 Απρ 2013 10:54 πμ, Παρασκευή 26 Απρ 2013

  Ομοσπονδία Γιατρών : Το αίμα δεν έχει φυλετική σύνθεση

  «Το αίμα είναι βασικό ανθρώπινο αγαθό το οποίο ούτε πωλείται ούτε αγοράζεται και ο μόνος τρόπος εξεύρεσής του είναι η εθελοντική αιμοδοσία, πράξη αλτρουισμού, ανθρωπιάς και ανιδιοτελούς αλληλεγγύης» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, με αφορμή την «εθελοντική αιμοδοσία αποκλειστικά για Έλληνες» που διοργανώνει για αύριο η Χρυσή Αυγή.

  «Το αίμα δεν έχει εθνική ή φυλετική σύνθεση. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το ίδιο αίμα και οι φιάλες που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της εθελοντικής αιμοδοσίας χορηγούνται με αποκλειστικά ιατρικά κριτήρια σε όσους έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος. Στην αιμοδοσία δεν επιτρέπεται να υπεισέρχεται κανένα κριτήριο έθνους, φυλής, κόμματος, θρησκείας, κοινωνικής τάξης. Τα παραπάνω συνιστούν καταστατικές, μη διαπραγματεύσιμες αρχές της αιμοδοσίας.

  Παραπλανά χυδαία την κοινή γνώμη όποιος προπαγανδίζει ή αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει δυνατότητα διακρίσεων στο αίμα που συλλέγεται σε οποιαδήποτε αιμοδοσία. Το απεχθέστερο όμως είναι ότι χύνει ρατσιστικό δηλητήριο.

  Εδώ και μήνες η "Χρυσή Αυγή" έχει εντάξει την αιμοδοσία στο οπλοστάσιο της μισαλλόδοξης προπαγάνδας της, διακηρύσσοντας τη διενέργεια εθελοντικής αιμοδοσίας “μόνο για Έλληνες” και αύριο Σάββατο 27 Απριλίου διεξάγει ανάλογη πανελλαδική εκστρατεία.

  Ως γιατροί θεωρούμε αποκρουστικό να εντάσσεται η εθελοντική αιμοδοσία στη λογική της διάκρισης, του ρατσιστικού διαχωρισμού και της εκστρατείας μίσους της "Χρυσής Αυγής".

  Καλούμε τις δημόσιες υπηρεσίες αιμοδοσίας να τηρήσουν τις οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (επισυνάπτονται) και ν΄ αρνηθούν ρητά κάθε αιμοληψία ή συνεργασία που οδηγεί στη σπίλωση της εθελοντικής αιμοδοσίας, μετατρέποντάς την από πράξη αλληλεγγύης σε μέσον προβολής της μισαλλοδοξίας. Καλούμε κάθε συνάδελφό μας ν΄ αρνηθεί τη συμμετοχή του σε τέτοιες ρατσιστικές εκδηλώσεις, διότι παραβιάζει βάναυσα τον όρκο του Ιπποκράτη και τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας

  Καλούμε τέλος το Υπουργείο Υγείας να παρέμβει άμεσα για την προστασία της ιερής πράξης της αιμοδοσίας από τον επιχειρούμενο διασυρμό» καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Βαρνάβας και ο αναπληρωτής γραμματέας, Λάμπρος Βαμβακάς.

  Στη φωτογραφία εικονίζεται ο Πρόεδροςτης ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα