Κως: Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Παιδείας

Κως: Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Παιδείας

 

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, με θέμα τις «προτάσεις συναρμόδιων φορέων για μεταβολές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2013-2014 στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», έστειλε το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αντιμάχειας Κω.

Διαβάστε την επιστολή:

«Η ανορθολογική εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, ετοιμάζεται να υποβαθμίσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με την μείωση των οργανικών θέσεων στα Σχολεία της χώρας. Από την πολιτική αυτή, πλήττονται ιδιαίτερα, τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Επειδή, Το Ελληνικό Σύνταγμα, άρθρο 101, αναγνωρίζει την ανάγκη ειδικής μέριμνας για τη νησιωτική χώρα, θεωρώντας υποχρέωση της Πολιτείας να τη λαμβάνει υπόψη της κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών της.

Επειδή, οι τοπικές κοινωνίες της Κω είναι εξαιρετικά ανήσυχες για τις επιπτώσεις της στη δημόσια εκπαίδευση και στην τοπική οικονομία.

Επειδή, για τα νησιά του Αιγαίου, είναι ζωτικής σημασίας οι πλήρως λειτουργικές δομές και στις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Επειδή, με την υπ΄αριθμ. πρωτ. 44506/Δ4/2-4-13 κατεπείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου έχει δημιουργηθεί μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ έχει προηγηθεί από τον Οκτώβριο του 2012 ανάλογη εγκύκλιος με βάση τις κείμενες διατάξεις.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Με ποιά συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να διασφαλίσει τις συνταγματικές και τις ευρωπαϊκές πρόνοιες για ισότιμη πρόσβαση στη μόρφωση στις νησιωτικές περιοχές, στελεχώνοντας επαρκώς τις σχολικές μονάδες των νησιών της Δωδεκανήσου, στη βάση των πραγματικών αναγκών εκπαιδευτικού προσωπικού;

Υπάρχει στον προγραμματισμό του υπουργείου σχέδιο που να περιλαμβάνει κλείσιμο σχολείων στις νησιωτικές περιοχές, μέσω συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων;

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ειρήνης Βλαστάρη η οποία αντικατέστησε τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Διονύση Μεσσάρη, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεών του στο υπουργείο Παιδείας, διευκρίνισε ότι η πρότασή τους αφορά στη διατήρηση των σημερινών οργανικών θέσεων, βάσει των καταγεγραμμένων αναγκών της κάθε μονάδας ξεχωριστά. “Δεν λέμε απλά “όχι”, αλλά τεκμηριώνουμε τη θέση μας” ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, αναμένεται αύξηση του μαθητικού πληθυσμού το επόμενο σχολικό έτος.

 

Παρά τις διαβεβαιώσεις πως δε θα υποβληθούν προτάσεις για περικοπή οργανικών θέσεων στο σύνολο των σχολείων του νομού, γονείς και εκπαιδευτικοί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για το επόμενο εκπαιδευτικό έτος

Είναι γνωστό σε όλους ότι η εκπαίδευση διέπεται από νομοθεσία που ΟΛΟΙ οφείλουμε να τηρούμαι. Η ισχύουσα νομοθεσία (Ν.1566/85 αρθ. 8 και 1966/91 αρθ.11) πουθενά δεν προβλέπει αυθαίρετες συγχωνεύσεις, καταργήσεις και υποβιβασμούς σχολείων χωρίς πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου και εισήγηση της Οικονομικής επιτροπής της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης όπου βάσει του Ν.3852/10 αρθ.282 περιέρχονται οι αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας και του Νομαρχιακού Συμβουλίου αντίστοιχα. Επίσης το άρθρο 59, παρ. 15 του Ν. 3966/2011 (ΦΕΚ 118/τΑ΄/24-05-2011) θεωρείται αναγκαία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για μεταβολές στην οργανικότητα των σχολικών μονάδων, ακόμα και για υποβιβασμούς.

 

Η νομοθεσία είναι ανώτερη κάθε εγκυκλίου υπηρεσιακού παράγοντα και σας παρακαλώ να τη σεβαστείτε, όπως επίσης καμιά ενέργεια δεν θα πρέπει να γίνει ερήμην των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ) αλλά και του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΑΠΥΣΠΕ).

Για το λόγο αυτό, και μέχρι να πάρουμε σαφείς απαντήσεις σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο, καταθέτουμε αυτό το ψήφισμα και παράλληλα προχωράμε σε συμβολική κατάληψη του σχολείου μας για μία μέρα (Τρίτη 23/4/2013), και σε έκτακτη γενική συνέλευση γονέων και εκπαιδευτικών, ώστε να αποφασίσουμε για τη στάση μας στο μέλλον, σε συνδυασμό με τις όποιες αποφάσεις παρθούν από τη συνέλευση γονέων και κηδεμόνων όλου του νησιού την Πέμπτη 25/4/2013.

 

Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αντιμάχειας Κω».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ