Στο ΣτΕ οι περικοπές στις αποδοχές των δικαστών

Πρώτη καταχώρηση: 04/04/2013 - 19:55

Τελευταία δημοσίευση: 04/04/2013 20:07Κοινωνία

Στο ΣτΕ οι περικοπές στις αποδοχές των δικαστών

Στο ΣτΕ οι περικοπές στις αποδοχές των δικαστών

 

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθούν αύριο οι αιτήσεις όλων των δικαστικών Ενώσεων, καθώς και 700 σχεδόν δικαστών και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) με τις οποίες ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το Μνημόνιο ΙΙΙ (Ν. 4093/2012) κατά το σκέλος εκείνο που μειώνει αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 τις αποδοχές και τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών και ρυθμίζει τμηματικά τον τρόπο επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών», στο Δημόσιο (δηλαδή προβλέπεται η τμηματική επιστροφή των επιπλέον πόσων που έλαβαν από την 1.8.2012 μέχρι 31.12.2012, λόγω της αναδρομικής μείωσης των αποδοχών και των συντάξεών των δικαστών και εισαγγελέων).

Παράλληλα, ζητούν να ακυρωθεί η από 14.11.2012 απόφαση του υπουργού Οικονομικών που προβλέπει την επιστροφή «των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών και συντάξεων» που προκύπτουν από την εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ (αναδρομική μείωση αποδοχών και συντάξεων).

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει οι Ενώσεις: 1) Δικαστών και Εισαγγελέων, 2) Εισαγγελέων Ελλάδος, 3) Διοικητικών Δικαστών, 4) Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, 5) Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Επίσης, προσέφυγαν ατομικά όλα τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ι. Γράβαρης, Όλγα Παπαδοπούλου, Φραντζέσκα Γιαννακού, Β. Γκρέστους και Ν. Νικολάκης), ενώ έχουν προσφύγει ομαδικά ή ατομικά 690 ακόμα δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμών, καθώς και μέλη του ΝΣΚ.

Όλοι υποστηρίζουν ότι οι περικοπές των αποδοχών και των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών παραβιάζουν τα άρθρα 26, 87 και 88 του Συντάγματος, καθώς και το δικαίωμά τους στην περιουσία, όπως αυτό κατοχυρώνεται με το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ. Στην έννοια της περιουσίας, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνονται τόσο οι αποδοχές όσο και οι συντάξεις.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, πρέπει να είναι ισότιμες με τις αποδοχές των άλλων δύο λειτουργιών (νομοθετικής και εκτελεστικής). Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι οι μηνιαίες αποδοχές των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας ανέρχονται το έτος 2013 στα 3.756 ευρώ, ενώ οι καθαρές αποδοχές των βουλευτών ανέρχονται στα 6.568 ευρώ. Επιπρόσθετα, οι βουλευτές έχουν επιπλέον παροχές, όπως είναι τηλέφωνα κ.λπ.

Εισηγητές των υποθέσεων αυτών έχουν οριστεί οι σύμβουλοι Επικρατείας Ι. Μαντζοράνης και Ηρ. Τσακόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος ήταν εισηγητής στις προσφυγές της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλων σωματείων που στρεφόντουσαν κατά του Μνημονίου ΙΙ.

Οι δύο εισηγητές-σύμβουλοι Επικρατείας θα θέσουν αύριο θέμα αρμοδιότητας δικαστηρίου. Δηλαδή εάν αρμόδιο για να κρίνει τις επίμαχες προσφυγές των συναδέλφων τους είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας ή το Μισθοδικείο. Και αυτό γιατί ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την επιστροφή αποδοχών και συντάξεων δικαστικών λειτουργών, δηλ. θέματα για τα οποία αρμόδιο είναι το Μισθοδικείο.

Επίσης, κατά χιλιάδες οι δικαστές και οι εισαγγελείς έχουν καταθέσει και συνεχίζουν να καταθέτουν ανάλογες αγωγές και στο Μισθοδικείο.

 

Πηγή:ΑΜΠΕ

 

 

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (4)
 • melitoΠέμπτη 4 Απριλίου 2013, 21:50
  Τις δικες σας περικοπες τις πατε στο ΣτΕ για να δικαιωθπυν το δικο μας ομως χαρατσι το μπηχνετε ακομα και στη χαμηλοτερη βαθμιδα της δικαιοσυνης.
  Κατα τα αλλα .....τυφλη η δικαιοσυνη. Α να χαθειτε σιχαμεροι που ειστε!!!
 • Η.Σ.Πέμπτη 4 Απριλίου 2013, 21:45
  ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ.ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΣτΕ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ.ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ.
 • ΒΑΣ-ΒΑΣΠέμπτη 4 Απριλίου 2013, 21:12
  ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ. ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ;;; ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΧΑΣΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ;;;; ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΙΣΘΟΔΙΚEΙΟ;;;
 • Π.ΥΠέμπτη 4 Απριλίου 2013, 20:13
  ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΟΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ??ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΦΤΙΛΙΣΕΙ ..............ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!!!!!!!!!!