Ι.Σ.Α προς Λυκουρέντζο: Να δοθεί άμεσα λύση

Ι.Σ.Α προς Λυκουρέντζο: Να δοθεί άμεσα λύση

 

Να δοθεί άμεσα λύση στο μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί κι αφορά στην υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων της Πάτμου ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με κατ’ επείγουσα επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Σας μεταφέρω την έντονη ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στους κατοίκους της Πάτμου, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με μια απαράδεκτη κατάσταση που αφορά στην υγειονομική τους περίθαλψη εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώθηκε από τους φορείς του νησιού για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της Πάτμου με την παντελή απουσία ιατρικού προσωπικού. Γι’ αυτό κρίνουμε σκόπιμο να απευθυνθούμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και να ζητήσουμε από σας προσωπικά να δοθεί άμεσα λύση πριν η έλλειψη ιατρικού προσωπικού γίνει αιτία να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Απευθύνουμε ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ώστε να δοθεί ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΥΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ. Θεωρούμε απαράδεκτο να αισθάνονται οι συμπολίτες μας στην Πάτμο και στα υπόλοιπα νησιά εγκαταλελειμμένοι από την Ελληνική Πολιτεία, χωρίς γιατρούς και φάρμακα.

Σας ζητούμε να ενεργοποιήσετε τον μηχανισμό του Υπουργείου Υγείας και να αντιμετωπιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, που θέλει περισσότερους από 3.500 κάτοικους της Πάτμου να έχουν εγκαταλειφθεί χωρίς γιατρό και 650 παιδιά να έχουν μείνει χωρίς παιδίατρο λόγω των τραγικών καθυστερήσεων στην πλήρωση των θέσεων αγροτικών και ειδικών γιατρών. Οι οργανικές θέσεις τους Κέντρου Υγείας που είναι κενές προβλέπουν 6 ειδικευμένους και τρεις αγροτικούς γιατρούς.

Αποκορύφωμα της τραγικής εγκατάλειψης του νησιού αποτέλεσε η παραίτηση του μοναδικού αγροτικού γιατρού, ο οποίος έφτασε στα όρια της αντοχής του έχοντας την ευθύνη της περίθαλψης 4.500 πολιτών.

Ο Δήμος Πάτμου εξέδωσε ψήφισμα – έκκληση για Ανθρωπιστική βοήθεια σε ιατρικό προσωπικό. Η αγανάκτηση των κατοίκων της Πάτμου έχει ξεχειλίσει.

Απαιτούμε από κοινού με τους κατοίκους της Πάτμου το αυτονόητο δικαίωμα στη στοιχειώδη περίθαλψη που έχει κάθε Έλληνας πολίτης.

Ζητούμε από το Υπουργείο Υγείας εδώ και τώρα να δώσει λύση και να στελεχώσει τις υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού με τουλάχιστον 3 αγροτικούς γιατρούς και 2 παιδιάτρους.

Η κατάσταση που βιώνουν οι νησιώτες μας εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τη ζωή τους και μαζί αποτελεί μεγάλο εθνικό κίνδυνο.

Πιστεύουμε ότι πέραν της άμεσης τοποθέτησης γιατρών στην Πάτμο, χρειάζεται ΑΜΕΣΑ να προχωρήσει ο εθνικός σχεδιασμός ανασυγκρότησης της Υγείας για τα παραμεθόρια νησιά,που στόχο θα έχει την ισότιμη προσβασιμότητα όλων των πολιτών στο στοιχειώδες αγαθό της Υγείας.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σας ενημερώνουμε ότι εφόσον δεν επανδρωθεί το νησί με γιατρό άμεσα, τότε από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογο της Επαρχίας Καλύμνου θα αναγκαστούμε στηρίξουμε εμείς την Υγεία του νησιού, υποκαθιστώντας την επίσημη Πολιτεία, με την αποστολή εθελοντών γιατρών”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ