• Φοιτήτρια Ψυχολογίας καταγγέλλει στο enikos.gr

  4:35 μμ, Σαββατο 09 Μάρ 2013 4:35 μμ, Σαββατο 09 Μάρ 2013

  Φοιτήτρια Ψυχολογίας καταγγέλλει στο enikos.gr

  Έκκληση προς τους πολίτες, κάνει μια φοιτήτρια του τμήματος «ΦΠΨ-Πρόγραμμα Ψυχολογίας», της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, να βοηθήσουν ώστε να μη συγχωνευτεί το τμήμα τους με το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.

  Διαβάστε την καταγγελία της φοιτήτριας:

  «Είμαι φοιτήτρια του Προγράμματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τις τελευταίες ημέρες οι συμφοιτητές μου και εγώ αφού έκπληκτοι ενημερωθήκαμε για την προβλεπόμενη απορρόφηση του τμήματος μας από το Φ.Π.Ψ του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως περιλαμβάνεται στο επονομαζόμενο σχέδιο ''Αθηνά'', κάνουμε μεγάλο αγώνα μέσω του διαδικτύου αλλά και με διαμαρτυρίες έξω από την Βουλή προκειμένου να αντισταθούμε απέναντι σε αυτή την κατάφωρη αδικία. Παρακαλούμε να μας βοηθήσετε με οποιοδήποτε τρόπο να αντιδράσουμε σε αυτή τη βίαιη καταπάτηση των δικαιωμάτων μας.

  Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας δημιουργήθηκε το 1992 και έχει ως σκοπό την κατάρτιση επαγγελματιών ψυχολόγων σε θεωρητικό, ερευνητικό και εφαρμοσμένο επίπεδο. Η απορρόφηση του Προγράμματος Ψυχολογίας από το Φ.Π.Ψ έρχεται αντιμέτωπη με το συμφέρον όλων μας καθώς οδηγεί σε συγχώνευση με ένα τμήμα του οποίου το πρόγραμμα σπουδών ουδεμία σχέση και συγγένεια έχει με το πρόγραμμα σπουδών του Προγράμματος Ψυχολογίας, σκοπός του οποίου είναι η άρτια θεωρητική, ερευνητική και πρακτική κατάρτιση και εξειδίκευση των μελλοντικών του πτυχιούχων στο πολύπλευρο αντικείμενο της Ψυχολογίας, ενώ το Φ.Π.Ψ προσφέρει πτυχίο φιλολόγων της ελληνικής γλώσσας. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω τα επαγγελματικά μας δικαιώματα βρίσκονται μετέωρα, θέτοντας ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο ο κύριος Υπουργός και οι συνυπεύθυνοι διαμόρφωσης του σχεδίου ''Αθηνά'' συνέταξαν το συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο χαρακτηρίζεται από μηδενική εγκυρότητα και απουσία μελέτης περιπτώσεων και ποιοτικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων.

  Διαβάζοντας κανείς το σχέδιο ''Αθηνά'' αλλά και τα σχόλια του κυρίου Αρβανιτόπουλου γίνεται εμφανής η τάση των καιρών για δημιουργία αυστηρά τεχνοκρατών και η μείωση της αξίας των Ανθρωπιστικών Επιστημών στις οποίες άλλωστε βασίστηκε η διαμόρφωση των ηθικών αξιών, των ιδανικών και της παράδοσης της χώρας μας αλλά και της Δημοκρατίας γενικότερα. Επίσης, εμφανής γίνεται και ο χαρακτήρας του σχεδίου ''Αθηνά'' το οποίο κινείται κυρίως με τη λογική περιστολής δαπανών. Ακόμα, ιδιαίτερα προκλητική θεωρούμε την άρνηση του κυρίου Υπουργού να ακούσει τα επιχειρήματά μας και να συνδιαλλαχθεί μαζί μας προς καλύτερη ενημέρωση του για το ζήτημα. Μέσα λοιπόν σε μία κοινωνία που μας ''χαστουκίζει'' συνεχώς, αντιδρούμε απέναντι στη βίαιη ''φίμωση'' προσωπικοτήτων που τίποτα άλλο δεν ζητούν παρά την δικαίωση των κόπων τόσων χρόνων.

  Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά», ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ!!!

  ΟΜΩΣ:

  Δεν εμπίπτει σε κανένα από τα κριτήρια κατάργησης, τα οποία έχει θέσει το σχέδιο «Αθηνά»:

  1. Είναι το μόνο Πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο χορηγεί από το 1993 πτυχίο Ψυχολογίας με επαγγελματικά δικαιώματα.

  2. Έχει 19 οργανικές θέσεις μελών ΔΕΠ – όχι μηδέν (0), όπως εμφανίζεται στο σχέδιο «Αθηνά».

  3. Δέχεται κάθε χρόνο 110 φοιτητές – όχι 270, όπως εμφανίζεται στο σχέδιο «Αθηνά».

  4. Έχει αυτή τη στιγμή περισσότερους από 1.000 ενεργούς φοιτητές. Το 85% των εισακτέων αποφοιτούν κάθε χρόνο.

  5. Οι φοιτητές του έχουν την 3η υψηλότερη βάση εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά την Ιατρική και τη Νομική.

  6. Εκπαιδεύει επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, στη Σχολική Ψυχολογία και στην Κλινική Ψυχολογία, οι οποίοι παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην κοινότητα.

  7. Δεν επιβαρύνει τον οικονομικό προϋπολογισμό, διότι με την ίδια υποδομή και το ίδιο προσωπικό εξυπηρετεί και τα δύο προγράμματα σπουδών του ΦΠΨ.

  Ζητούμε:

  ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

  Παραθέτουμε τα παρακάτω links ώστε ο κάθε αναγνώστης να στηρίξει την προσπάθεια μας.

  http://www.minedu.gov.gr/index.php/epikoinonia/gepo.html

  στο link αυτό πριν πατήσετε αποστολή αρχικά συμπληρώνετε το ονοματεπώνυμο και το e mail σας, στο πεδίο θέμα συμπληρώνετε το εξής: «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ-ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ!!!», στο πεδίο μήνυμα υποστηρίζετε συνοπτικά το θέμα.

  https://www.change.org/petitions/psychology-should-not-be-abolished-at-the-university-of-athens-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CE%B7-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CF%8E%CE%BD?utm_campaign=autopublish&utm_medium=facebook&utm_source=share_petition

  στο δεύτερο link υπογράφετε ηλεκτρονικά για την μη κατάργηση του Προγράμματος Ψυχολογίας. Συμπληρώνετε όνομα, επίθετο, το e mail και την πόλη που μένετε, αναφέρεστε συνοπτικά γιατί υπογράφετε το petition αυτό και υπογράφετε (sign)».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα