Ένοχος για τον φόνο του Ρουσάκη

Ένοχος για τον φόνο του Ρουσάκη

 

Με κλάματα άκουσε την απόφαση του Δικαστηρίου ο 26χρονος Ηρακλειώτης, που κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, για τη δολοφονία του 19χρονου Γιάννη Ρουσάκη, κατά την αιματηρή συμπλοκή στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου. Ο 26χρονος κρίθηκε ένοχος χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, ούτε το ότι βρισκόταν σε άμυνα.

Στα κλάματα του 26χρονου αντέδρασε η οικογένεια του θύματος, απαντώντας “να σε σφάξω κι εγώ και μετά να κλαίω”… Οι παρεμβάσεις εκ μέρους της οικογένειας ήταν συχνές και κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων, ενώ η μητέρα, τραγική φιγούρα, βρίσκεται στη δικαστική αίθουσα κρατώντας μια φωτογραφία του αδικοχαμένου γιου της.

 

Σε ότι αφορά τον 24χρονο κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην ανθρωποκτονία, αλλά ένοχος για τις πλημμεληματικές πράξεις της διατάραξης κοινής ειρήνης χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά, της συμπλοκής και της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.

 

Αθώοι κρίθηκαν 8 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι 11 κρίθηκαν ένοχοι για διατάραξη κοινής ειρήνης από άτομα που δεν έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και για συμπλοκή.

 

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι ζήτησαν να αναγνωριστούν στους κατηγορούμενους ελαφρυντικά (διαφορετικά σε κάθε περίπτωση) των μη ταπεινών αιτίων, της ειλικρινούς μεταμέλειας και του πρότερου εντίμου βίου. Διαφορετική άποψη είχε, όμως, η Εισαγγελέας έδρας, Μαρία Τιντικάκη, που πρότεινε στο δικαστήριο να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον 26χρονο, ενώ χαρακτήρισε, μάλιστα,  καθαρά “συμπτωματικό το γεγονός ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο” και πρότεινε να μην αναγνωριστεί ελαφρυντικό ούτε στους υπόλοιπους. “Ήταν δράση εν είδει συμμορίας” είπε η εισαγγελέας, εκτιμώντας ότι αν και η συμπλοκή εκτυλισσόταν σε περιορισμένο χώρο (πεζογέφυρα), αυτό δε σημαίνει ότι δεν αποτέλεσαν κίνδυνο για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είχε βρεθεί στο σημείο, ανυποψίαστος, κάνοντας μια βόλτα στην παραλιακή.

 

Σε ό,τι αφορά τους αστυνομικούς, η Εισαγγελέας δικαιολόγησε τη μη παρέμβασή τους, καθώς όπως είπε, “φοβήθηκαν”. Αν παρενέβαιναν, όπως είπε, “ενδεχομένως σήμερα να ήταν αυτοί τα θύματα ή οι κατηγορούμενοι”.

 

Λάβρος ήταν η Εισαγγελέας απέναντι στις αντιλήψεις και την οπαδική αντίληψη που προκαλεί συμπλοκές, με αποκορύφωμα τη δολοφονία ενός ανθρώπου. “Δεν καταλαβαίνω τις συμπεριφορές και τις απόψεις αυτές περί Αλικαρνασσιωτών, ΟΦΗτζήδων, Παναθηναϊκών… Το πρόβλημά τους ας το έχουν στο σπίτι τους. Αν το βγάζουν έξω από το σπίτι τους, θα υποστούν τις συνέπειες” – είπε η Εισαγγελέας, με την πλευρά της οικογένειας του θύματος να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

 

Το Δικαστήριο έχει αποσυρθεί προκειμένου να αποφανθεί επί των ποινών.

 

 

 

 

Πηγή: cretalive.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ