Η κρίση τους έριξε στο μαύρο σκοτάδι

Η κρίση τους έριξε στα μαύρα σκοτάδια

Η ανεργία έχει χτυπήσει πολλές οικογένειες και η ΔΕΗ ήρθε να τις αποτελειώσει, κόβoντας το ρεύμα λόγω του απλήρωτου χαρατσιού.

Κάθε μήνα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει νεά στατιστικά για την ανεργία. Κάθε μήνα το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο. Τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ μιλούν για αύξηση της ανεργίας τον Ιανουάριο κατά 4,04% σε σχέση με έναν μήνα πριν.

Πίσω, όμως, από τους αριθμούς, κρύβονται πρόσωπα και ιστορίες. Μέχρι πρότινος, εργαζόμενοι που τα “έφεραν βόλτα” καλύπτοντας τις υποχρεώσεις τους αλλά πλέον δεν μπορούν. Πολλοί από αυτούς μένουν στο σκοτάδι γιατί δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν για κάτι πολύ βασικό: το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι “6 μέρες” συνάντησαν τρεις πολίτες στο Μοσχάτο στους οποίους η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα.

Η Α.P. είναι άνεργη εδώ και πολλά χρόνια. Στα 40 της σήμερα, με ένα μικρό παιδί και σύζυγο που κυνηγά το μεροκάματο στην οικοδομή, ξύπνησε μια ημέρα στο σκοτάδι. “Σηκωθήκαμε να ετοιμάσουμε το παιδί για το σχολείο και δεν είχαμε καθόλου ρεύμα. Πέσαμε από τα σύννεφα.

Μπορεί να χρωστάγαμε στη ΔΕΗ τις οφειλές μας, ωστόσο πώς μας κόβουν έτσι το ρεύμα απροειδοποίητα;” αναρωτιέται η 40χρονη. Εκείνο το πρωί οι δυο γονείς χρειάστηκε να σκαρφιστούν μια ιστορία ώστε το παιδί τους να μην αντιληφθεί τα οικονομικά προβήματα που αντιμετωπίζουν. Του εξήγησαν ότι υπάρχει κάποια βλάβη, ότι θα έρθουν τεχνικοί και ότι κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουν και πάλι ρεύμα.

Ημιαπασχολούμενος από τον Αύγουστο του 2012, ο 42χρονος σύζυγος της Α.Ρ. θεωρεί ότι σήμερα όλοι πληρώνουν τα σπασμένα για τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και εξακολουθούν να γίνονται έως σήμερα. “Το χαράτσι είναι απαράδεκτο σε όποιον και αν επιβάλλεται. Δεν είναι μέτρα αυτά για να βγούμε από την κρίση. Αυτά είναι μέτρα εξαθλίωσης” τονίζει.

Το απροειδοποίητο χτύπημα της ΔΕΗ σε αυτή την οικογένεια ήταν κάτι που ενόχλησε περισσότερο τη σύζυγό του, η οποία επισήμανε πως μετρά σαν το χαράτσι είναι απαράδεκτα και δεν πρέπει να επιβάλλονται σε κανέναν.

 

Πηγή: 6 μέρες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ