ΙΣΑ: Όχι στον εκφοβισμό και τις κυρώσεις

ΙΣΑ: Όχι στον εκφοβισμό και τις κυρώσεις

Η Συμμετοχή των Γιατρών στο Πρόγραμμα Κατάρτισης του Υγειονομικού Χάρτη δεν επιτυγχάνεται με Εκφοβισμό και Κυρώσεις, τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογός Αθηνών, προς το ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπήρξε ανέκαθεν υπέρμαχος της δημιουργίας ενός υγειονομικού χάρτη που θα ανταποκρίνεται στις ανθρωπογεωγραφικές ανάγκες της Ελλάδας στα πλαίσια μιας ποιοτικότερης παροχή υπηρεσιών υγείας, τόσο στην Α’ βάθμια όσο και τη Β΄ βάθμια Περίθαλψη», τονίζει αρχικά ο ΙΣΑ και αναφέρεται στην διαδικασία:

«Η διαδικασία αυτή όμως πρέπει να γίνεται υπό καθορισμένες προϋποθέσεις, αφενός διασφάλισης του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, αφετέρου της ποιότητας του αποτελέσματος, χωρίς αυτό να συνεπάγεται υπέρογκη και αδικαιολόγητη οικονομική επιβάρυνση για το ελληνικό κράτος».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, επισημαίνει ότι «οι μέχρι σήμερα προσπάθειες, κατά την άποψή μας, δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όταν η Γεν Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του ΥΥΚΑ, κα Παπανικολάου στο από 20-12-2012 με αρ. πρωτ. 1619 έγγραφο του ΥΥΚΑ, κάνει μνεία περί υποχρέωσης για καταγραφή και ορίζει προθεσμία συμμετοχής των γιατρών τις 15/2/2013, επικαλούμενη μάλιστα τις διατάξεις του Π.Δ.180-ΦΕΚ210/2-10-2009 (“…υποχρεούνται για την διευκόλυνση της στατιστικής επεξεργασίας να διαχειρίζονται, να καταχωρούν και να υποβάλλουν τα δεδομένα τους (ιατρικά, οικονομικά διοικητικά) με ηλεκτρονικό τρόπο στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας σε διαρκή σύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα που θα διατεθεί….”), το οποίο έχει μάλιστα καταργηθεί ρητά στο σύνολό του με το ΠΔ 188/2009 (ΦΕΚ Α 216/19.10.2009)».

Από την πλευρά του, ΙΣΑ τονίζει ότι «δεν υπήρξε ούτε καν η έγκαιρη και επαρκής ενημέρωση των γιατρών για την προσπάθεια εκτέλεσης ενός τέτοιου έργου τεραστίας σημασίας για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα, δεν υπάρχει ούτε η γνωστοποίηση των απαραίτητων εκείνων στοιχείων που θα επιφέρουν την εμπιστοσύνη στους υγειονομικούς φορείς και στους γιατρούς για τη συμμετοχή τους σε αυτό. Από ό,τι πληροφορούμεθα, πολλοί γιατροί διστάζουν να δηλώσουν τα οικονομικά και διοικητικά τους στοιχεία, φοβούμενοι την ευρύτερη κοινοποίησή των».

Κλείνοντας, ο ΙΣΑ τονίζει ότι «απορρίπτει κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και εκβιασμού των γιατρών με κυρώσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν, διότι με τον τρόπο αυτό ούτε διορθώνονται οι ελλείψεις του συστήματος, ούτε εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά τους. Είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία στο δύσκολο αυτό έργο σας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ