Εξώδικο στον διοικητή του νοσοκομείου

Εξώδικο στον διοικητή του νοσοκομείου

 

 

Σε ολομέτωπη σύγκρουση οδηγούνται οι σχέσεις της διοίκησης του νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου με το προσωπικό, με φόντο τις συνθήκες εργασίας στο νοσηλευτικό ίδρυμα που αποτυπώνουν την τεράστια έλλειψη σε προσωπικό. Πέρα από τις παραβάσεις της εργασιακής νομοθεσίας, στο προσκήνιο έρχονται καταγγελίες για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να εκφράζουν… επιφυλάξεις για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών.

Οι παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας και δεν διασφαλίζουν την ασφαλή νοσηλεία τους, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου στην εξώδικη διαμαρτυρία του και καλεί τη διοίκηση να συμμορφωθεί με τις νόμιμες υποχρεώσεις της εντός ενός μηνός απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση, ότι θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα για να προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα και την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο Νοσοκομείο καθώς και την ασφαλή νοσηλεία των πολιτών.

 

 

Η εξώδικη διαμαρτυρία έχει ήδη φτάσει στα χέρια του διοικητή του νοσοκομείου:

 

«Υπάρχουν περιπτώσεις που δε χορηγείται στους εργαζόμενους ούτε μία ημέρα ανάπαυσης την εβδομάδα (επτά ημέρες συνεχόμενη εργασία). Επίσης, όταν χορηγείται μόνο μία ημέρα ανάπαυσης ανά εβδομάδα και όχι δύο όπως ορίζει ο νόμος, το υπόλοιπο δε χορηγείται την ακόλουθη εβδομάδα. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν τους έχουν χορηγηθεί και τους οφείλεται μεγάλος αριθμός ημερών ανάπαυσης (ακόμα και 30).

Ακόμη, δεν τηρείται η διάταξη του νόμου για τις 12 ωρες ανάπαυση ανάμεσα σε δύο βάρδιες. Πολλοί εργαζόμενοι υπηρετούν, απόγευμα – πρωί (15.00-23.00 + 07.00 – 15.00) ή πρωί- νύχτα (07.00 – 15.00 + 23.00 – 07.00) ή απόγευμα-πρωί-νύχτα (15.00-23.00 + 07.00–15.00 + 23.00-07.00) ή ακόμα και απόγευμα-πρωί-νύχτα -νύχτα (15.00-23.00 + 07.00–15.00 + 23.00–07.00 + 23.00-07.00).

Τέλος, δε χορηγούνται στους εργαζομένους οι κανονικές άδειες στο χρόνο που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, αλλά μπορεί να περάσουν έως και πέντε μήνες για να χορηγηθεί άδεια σε έναν υπάλληλο. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις εργαζομένων σε διάφορα τμήματα που τους οφείλονται ημέρες από την κανονική άδεια του έτους 2012, αλλά και του 2011(!). Οι παραβιάσεις των ανωτέρω διατάξεων έχουν ως αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται ο επαρκής χρόνος ανάπαυσης των εργαζομένων, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια τους». 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ