Λάρισα-Σε κινητικότητα υπάλληλοι του Δήμου

Λάρισα-Σε κινητικότητα υπάλληλοι του Δήμου

 

 

Σαρωτικές μετακινήσεις υπαλλήλων των ΟΤΑ, ανάμεσά τους και υπάλληλοι του δήμου Λαρισαίων, ο οποίος είναι μεταξύ των δέκα δήμων που θα εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα, τόσο στον στενό δημόσιο τομέα όσο και μεταξύ των δήμων αναμένεται να φέρουν οι αλλαγές στα οργανογράμματα των δήμων και των περιφερειών της χώρας, μέσω της αξιολόγησης, προκειμένου να περιοριστούν οι διευθύνσεις και τα τμήματα τους κατά 40%. Με την αξιολόγηση, πάνω από 10.000 υπάλληλοι θα μπουν σε… κινητικότητα.

 

Αναλυτικότερα:

 

Ο βασικός προσανατολισμός των νέων οργανογραμμάτων στους ΟΤΑ είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών, οι υποστηρικτές δομές (σε αντίθεση με την αξιολόγηση των υπουργείων, όπου το βάρος έπεσε στην ενδυνάμωση των επιτελικών αρμοδιοτήτων).

 

Πιλοτικά, η αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών θα αρχίσει από δέκα δήμους (Αθήνα, Καλλιθέα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αμφιλοχία), τρεις περιφέρειες (Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας) αλλά και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Το τελικό, δε, σχέδιο θα έχει την έγκριση του γερμανικού ΥΠΕΣ (που έχει αναλάβει τη συνεργασία – αξιολόγηση για τους ΟΤΑ· υπενθυμίζεται πως για το στενό δημόσιο τομέα την αξιολόγηση την έχουν αναλάβει οι Γάλλοι).

 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάνω από 10.000 δημοτικοί υπάλληλοι θα κριθούν ως πλεονάζοντες και μέσω της διαθεσιμότητας θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες με μοριοδότηση του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες, στο υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στα σκαριά νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα της μετακίνησης υπαλλήλων εντός των δήμων, με «διευθυντικό» δικαίωμα των δημάρχων, για να καλύπτονται άμεσα τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό.

 

Τι θα σημάνει αυτή η νομοθετική ρύθμιση; Απλοποίηση των εσωτερικών μετακινήσεων των υπαλλήλων, αφού με απόφαση του δημάρχου θα καλύπτονται άμεσα τα κενά που παρατηρούνται σε ένα δήμο, με εντολή μετακίνησης ενός «πλεονάζοντος» υπαλλήλου. Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχυθούν κυρίως τα ΚΕΠ, όπου διαπιστώνεται έλλειμμα προσωπικού μετά τη λήξη των συμβάσεων δεκάδων εργαζομένων και την απαγόρευση των προσλήψεων στους ΟΤΑ.

 

Αναφορικά τώρα με την μετακίνησή τους σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εάν δε μετακινηθούν σε γειτονικούς δήμους, θα μεταταχθούν σε υπηρεσίες που παρατηρούνται σημαντικά κενά, όπως της Υγείας, των διοικητικών υπηρεσιών της Αστυνομίας, των ασφαλιστικών ταμείων κλπ. Όλα αυτά, βέβαια, αφού προηγηθεί μετεκπαίδευσή τους.

 

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η διαθεσιμότητα – μετάταξη των υπαλλήλων πρέπει να γίνει μέσα σε διάστημα 12 μηνών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να απολυθούν όσοι δεν καταλάβουν θέσεις.

 

 

 

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ