Και απολύσεις και επίταξη;

Και απολύσεις και επίταξη;

Προς μετωπική σύγκρουση με τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κινείται η κυβέρνηση, καθώς συνεχίζονται οι απεργίες και το αρμόδιο υπουργείο διαμηνύει ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος. 

Σήμερα οι συρμοί του μετρό θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τραμ και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα λειτουργήσουν κανονικά. 

Την Πέμπτη τα λεωφορεία θα τραβήξουν χειρόφρενο από τις 11.00 έως τις 17.00, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση.

Χθες σε κοινή σύσκεψη οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με στάσεις εργασίας την επόμενη Τρίτη 29 Ιανουαρίου και νέα 24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού, την επόμενη Πέμπτη 31 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα. «Αυτό το μήνυμα μεταφέρθηκε από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ στα συνδικάτα. Τα συνδικάτα θεώρησαν σκόπιμο να προχωρήσουν σε απεργία. Η απεργία είναι δικαίωμα προστατευμένο από το Σύνταγμα, αλλά ασκείται με συγκεκριμένους όρους που ορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Υπάρχουν λοιπόν όροι και όρια στην απεργία» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και συνέχισε: «Φοβούμαι ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν υπάρχει σεβασμός ούτε απέναντι στους όρους ούτε απέναντι στα όρια».

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ πέρασε χθες στην αντεπίθεση και προσέφυγε κατά των κινητοποιήσεων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο απαγόρευσε τη συνέχιση τους και τις έκρινε παράνομες. «Έχοντας εξαντλήσει τις διαδικασίες διαλόγου και τα ένδικα μέσα με τα οποία η δικαιοσύνη κατά συρροή κήρυξε τις κινητοποιήσεις παράνομες, η εταιρία δεν θα παραμείνει απαθής απέναντι στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και τη συνεχιζόμενη παρανομία και θα προχωρήσει στην απόλυτη εφαρμογή του συνόλου των συνεπειών του νόμου» ανέφερε η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ και κάλεσε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποίησε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Με βάση τον νόμο εάν οι εργαζόμενοι επιμείνουν στις κινητοποιήσεις τότε προβλέπονται απολύσεις εργαζομένων και επιστράτευση. 

Από την πλευρά τους τα Σωματεία εργαζομένων στο μετρό Σ.Ε.Λ.Μ.Α. – Σ.Η.Α.Μ., αφού έκαναν λόγο για εξαθλίωση «οικονομική και εργασιακή», για «κατάργηση και των τελευταίων κεκτημένων» (δικαίωμα στην απεργία και ΣΣΕ), καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ για «πόλεμο λάσπης». 

«Έχετε μεθοδεύσει ένα πόλεμο λάσπης διοχετεύοντας ψευδή στοιχεία στα Μ.Μ.Ε., προσπαθώντας να υπονομεύσετε τον δίκαιο αγώνα μας. Εφαρμόστε επιτέλους το νόμο ενοποίησης ΜΕΤΡΟ – ΗΣΑΠ – ΤΡΑΜ και μην απαξιώνετε την απορροφούσα εταιρεία Α.Μ.Ε.Λ. Α.Ε» ανέφεραν τα Σωματεία.

Την ίδια στιγμή στο θέμα παρενέβη και η Δικαιοσύνη, καθώς η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου ζήτησε χθες να πάρει στα χέρια της την δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου, η οποία είχε κρίνει παράνομη την απεργία στο μετρό, προκειμένου να διερευνήσει αν η συνέχιση της απεργίας συνιστά παραβίαση δικαστικής απόφασης.

Επιπλέον έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ ότι οι εργαζόμενοι στο μετρό πληρώνονται κανονικά τις ημέρες της απεργίας, καθώς δηλώνουν ασθενείς ή κάνουν χρήση των ρεπό τους.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ