Συντάξεις χηρείας σε παντρεμένες

Συντάξεις χηρείας σε παντρεμένες

Σαφάρι για τις συντάξεις χηρείας που καταβάλλονται σε μη δικαιούχους ξεκίνησε το υπουργείο Εργασίας και ήδη καταγράφονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Μόνο από 10 περιστατικά καταβολής συντάξεων χηρείας σε άτομα που έχουν παντρευτεί εκ νέου -και επομένως δεν έπρεπε να παίρνουν σύνταξη- η ζημιά για το ΙΚΑ είναι 150.000 ευρώ.

Τα στοιχεία που συλλέγουν οι υπηρεσίες του μεγαλύτερου ταμείου της χώρας είναι εντυπωσιακά, καθώς υπάρχει περίπτωση που ασφαλισμένη εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη χηρείας σχεδόν για 20 έτη. Ολες οι υποθέσεις θα πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης και το ταμείο θα αναζητήσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ που έχουν παράνομα εισπράξει χήροι και χήρες.

Οπως τονίζει στο «Εθνος» ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Δ. Πατσούρης, «οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και θα διεκδικήσουμε όλα τα χρήματα που έχει χάσει το Ταμείο από παραβατικές συμπεριφορές».

Ενδεικτικά αναφέρονται τρία περιστατικά που αποκαλύφθηκαν από τους ελέγχους του ΙΚΑ:

Ασφαλισμένος του ΙΚΑ πέθανε τον Ιούλιο του 1989 και τη σύνταξή του εισέπρατταν η σύζυγός του και τα τέκνα του.

Η γυναίκα παντρεύτηκε εκ νέου τον Αύγουστο του 1992, συνεχίζοντας ωστόσο να παίρνει κανονικά τη σύνταξη χηρείας. Η ζημιά για το ΙΚΑ υπολογίζεται σε 37.500 ευρώ.

Ασφαλισμένη του Ταμείου πέθανε τον Απρίλιο του 2005 και τη σύνταξη εισέπραττε ο άντρας της, ο οποίος ωστόσο παντρεύτηκε εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2006. Και σε αυτή την περίπτωση δεν ενημερώθηκε το ταμείο για τον νέο γάμο, με αποτέλεσμα η απώλεια να είναι 12.747 ευρώ.

Ασφαλισμένη πέθανε το 2007 και ο άντρας της παντρεύτηκε εκ νέου το 2008.

Ωστόσο συνέχισε να παίρνει κανονικά τη σύνταξη, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ΙΚΑ.

Σε όλες τις περιπτώσεις έχει διακοπεί η καταβολή των συντάξεων και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες αναζήτησης και καταλογισμού των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων και σύνταξης μηνυτηρίων αναφορών.

Στο φως έχουν ήδη έρθει 45.991 περιπτώσεις που συντάξεις καταβάλλονταν για χρόνια σε μη δικαιούχους. Οι υποθέσεις αυτές πρόκειται να πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης και τα Ταμεία θα διεκδικήσουν τα ποσά που παρανόμως έχουν εισπράξει μη δικαιούχοι.

 

Πηγή: Εθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ