S.O.S για τον Λούρο ποταμό

S.O.S για τον Λούρο ποταμό

Εστίες μόλυνσης σε σημείο που να προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για τον ποταμό Λούρο και κατ’ επέκταση και για τον Αμβρακικό.

Όπως εντόπισε το www.atpreveza.gr, λύματα από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, σκουπίδια κάθε λογής, καλάμια, νάιλον, μέχρι και πτώματα ζώων καταλήγουν στον Λιμποχωβίτη, παραπόταμο του Λούρου και εν συνεχεία στον Αμβρακικό.

Κάτοικοι και αγρότες καταγγέλλουν ότι ο παραπόταμος έχει μείνει στάσιμος. Επίσημα, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στα προσχέδια της Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Ηπείρου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Ο ποταμός Λούρος υφίσταται σημαντικές πιέσεις από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες (βιομηχανία, κτηνοτροφία, γεωργία, ιχθυοκαλλιέργειες). Ο Αμβρακικός Κόλπος επιβαρύνεται από αστικά λύματα, βιομηχανία, κτηνοτροφία, γεωργία. Ευαίσθητοι αποδέκτες σε ότι αφορά τα αστικά λύματα στο Υδατικό Διαμέρισμα Ηπείρου είναι οι ακόλουθοι: ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ, ΜΕΤΣΟΒΙΤΙΚΟΣ (Παραπόταμος Ποταμού Αράχθου), ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΡΑΧΘΟΣ, ΠΟΤΑΜΟΣ ΛΟΥΡΟΣ».

Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, κου Νίκου Μωραϊτη για την προστασία και τις επενδύσεις στον Αμβρακικό, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, ανέφερε χαρακτηριστικά στο Κοινοβούλιο:

«Οι ποταμοί Λούρος και Άραχθος, οι οποίοι εκβάλλουν στον Αμβρακικό Κόλπο, μεταφέρουν υπολείμματα λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, αλλά και λύματα των οικισμών της περιοχής, καθώς και άλλες ρυπογόνες ουσίες. Το πρόβλημα δε, επιτείνεται από την κατασκευή και λειτουργία εγγειοβελτιωτικών έργων και μεγάλου αριθμού γεωτρήσεων στην πεδιάδα Άρτας-Πρέβεζας».

 

 

 

Πηγή: atpreveza.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ