Φεύγουν χωρίς επιστροφή

Φεύγουν χωρίς επιστροφή

Νέοι μετανάστες από την Ελλάδα στη Γερμανία μιλούν για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν από το να βρουν δουλειά και σπίτι έως την εκμετάλλευση από Ελληνες εργοδότες.

Τα πρόσφατα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας επιβεβαίωσαν και σε αριθμούς το μεγάλο ρεύμα νέων μεταναστών από την Ελλάδα. Βαυαρία, Βάδη-Βυρτεμβέργη, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Εσση, στα κέντρα της πρώτης μετανάστευσης φτάνουν τώρα οι νέοι μετανάστες.

Ο Γιάννης Σαρακατσάνης είναι από τους τυχερούς. Μέσα σε έναν μήνα βρήκε δουλειά. Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης με επαγγελματική εμπειρία σε δική του εταιρεία και στο Τεχνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και με γνώση γερμανικών, είχε όλες τις προϋποθέσεις για άμεση αποκατάσταση. Κυρίως σε αυτούς τους τομείς, η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως εξειδικευμένο δυναμικό, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

“Είναι δικά μας παιδιά που επιστρέφουν τώρα πίσω με τις οικογένειες τους”, λέει η Δέσποινα Λιότσου, κοινωνική λειτουργός στο Κέντρο Οικογένειας που χρηματοδοτείται από το κέντρο νεότητας στο Μόναχο. Το 60% των επισκεπτών στο Κέντρο είναι νεοφερμένοι από την Ελλάδα, λέει η κ. Λιότσου.

 

Πηγή: Tα Νέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ