Σύγχρονος Καιάδας για τους ψυχικά ασθενείς

Σύγχρονος Καιάδας για τους ψυχικά ασθενείς

Οι 1.600 ψυχικά ασθενείς οδεύουν προς το άγνωστο χωρίς ελπίδα εφόσον κλείσουν οι δομές που τους στηρίζουν και ιδίως όσοι δεν έχουν συγγενείς να τους φροντίσουν.

Ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική κατάρρευση βρίσκεται η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας. Η αδυναμία οικονομικής στήριξης του φιλόδοξου σχεδίου αποασυλοποίησης “Ψυχαργώς”, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και “‘έτρεξε” με χρήματα της Ε.Ε. σχεδόν μέχρι σήμερα, οδηγεί-αργά και σταθερά-156 δομές σε υποχρεωτικό λουκέτο και 1.600 ψυχικά ασθενείς σε σύγχρονο Καιάδα. Σε μια εποχή που τα ψυχικά νοσήματα και οι αυτοκτονίες, αυξάνονται κατακόρυφα στην Ελλάδα, λόγω της κρίσης.

Οι 1.600 ασθενείς, που πάσχουν από σοβαρά ψυχικά νοσήματα, όπως ψύχωση, σχιζοφρένεια, αυτισμό, βρίσκονται ένα βήμα πριν από το πεζοδρόμιο, αφού είναι αρκετοί αυτοί που δεν έχουν κανένα συγγενή να τους αναλάβει, ενώ πολλοί άλλοι που έχουν οικογένεια δεν μπορούν να επιβιώσουν σε περιβάλλον κανονικού σπιτιού, λόγω της φύσης της ασθένειάς τους. Την ίδια στιγμή, οι 2.600 εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να περάσουν το κατώφλι της ανεργίας.

 

Πηγή: 6 μέρες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ