Εορτασμοί με σφραγίδα… ελληνική

Εορτασμοί με σφραγίδα… ελληνική

 

Με μια ανοιχτή συναυλία για το κοινό όπου ερμηνεύτηκαν «Τραγούδια της Ξενιτιάς» ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις των εγκαινίων της έκθεσης που παρουσιάζεται στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την υπογραφή της Μεταναστευτικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας.

Χιλιάδες ομογενείς παρακολούθησαν τη δωρεάν συναυλία και αποθέωσαν τη Μαρία Φαραντούρη, το Γιάννη Κότσιρα, το Σπύρο Ράντο, την Άρτεμη Ιωαννίδη, τον Χρήστο Ιωαννίδη, την Ανθή Σιδηροπούλου και άλλους καλλιτέχνες που παρουσίασαν ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα.

Η ιστορία της ελληνικής μεταπολεμικής μετανάστευσης αναβίωσε στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης χάρη στον πολιτειακό υπουργό Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της Βικτώριας, Νικόλαο Κότσιρα και της κυβέρνησης Μπέιλιου που διαθέσει 300.000 δολάρια για τη χρηματοδότηση της Έκθεσης και άλλων εκδηλώσεων, επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την υπογραφή της συμφωνίας Αυστραλίας-Ελλάδας, που διευκόλυνε τη μετανάστευση χιλιάδων Ελλήνων στην Αυστραλία μέσω της ΔΕΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με δάκρυα στα μάτια, αλλά και ελπίδα, τουλάχιστον 150.000 Έλληνες, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 έως το 1974, αποχαιρέτησαν τις πόλεις και τα χωριά τους με πρώτο σταθμό τον Πειραιά.

Από εκεί, άλλοι με το πλοίο «Όριον» ή το «Πατρίς», το «Ελληνίς» το «Βρετανίς» και άλλοι με το «Flaminia» θα διέσχιζαν τη Μεσόγειο, το κανάλι του Σουέζ, την Ερυθρά Θάλασσα, τον Ινδικό και μετά τον Νότιο Ωκεανό για να φτάσουν στη «Γη της Επαγγελίας», την Αυστραλία. Το ταξίδι διαρκούσε από έναν έως δύο μήνες, ανάλογα από τις καιρικές συνθήκες.

Η μαζική φυγή προς την Αυστραλία με έμφαση στο εργατικό προσωπικό ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950. Η Ελλάδα προσπαθούσε να συνέλθει από την Κατοχή και τον Εμφύλιο, ενώ η φτώχεια που επικρατούσε και οι ελάχιστες δουλειές έκαναν όλο και πιο επιτακτική την ανάγκη των νέων Ελλήνων για φυγή προς το εξωτερικό.

 

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ