“Αισθανόμαστε τύψεις γι’αυτό το παιδί”

“Αισθανόμαστε τύψεις γι’αυτό το παιδί”

«Για πρώτη φορά γίνεται κάτι που μας προκαλεί θλίψη, μας επιβάλλεται δηλαδή με δικαστική απόφαση να φιλοξενήσουμε τον 14χρονο στο Σπίτι μας στο Φοίνικα που είναι υπερπλήρες αφού φιλοξενεί ήδη 29 παιδιά» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του “Χαμόγελου του παιδιού”, Κώστας Γιαννόπουλος προσθέτοντας ότι το Σπίτι δεν μπορεί να λειτουργήσει με τη λογική «στρατώνα» όπου απλά στοιβάζονται παιδιά.

«Ασφυξία» έχει δημιουργηθεί στα σπίτια φιλοξενίας του «Χαμόγελου του Παιδιού», με την κατάσταση να επιδεινώνεται την τελευταία δεκαετία καθώς, λόγω έλλειψης χώρου, δεν μπόρεσαν να φιλοξενηθούν στα σπίτια του Συλλόγου, 1295 παιδιά που είχαν ανάγκη και είχε κριθεί αναγκαία η μεταφορά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η απόφαση, πριν από λίγες μέρες, της εισαγγελίας ανηλίκων για την ανάθεση επιμέλειας ενός 14χρονου αγοριού στο «Χαμόγελο του Παιδιού», επιβάλλοντας τον όρο, για πρώτη φορά, να φιλοξενηθεί σε συγκεκριμένη δομή του Συλλόγου, στο Φοίνικα.

Η απόφαση αυτή που επιβάλει τη φιλοξενία του ανηλίκου, μολονότι και εγγράφως είχαν εκφραστεί οι προβληματισμοί του Συλλόγου αναφορικά μ΄ αυτή λόγω των ειδικών θεραπευτικών αναγκών του παιδιού, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου Κώστα Γιαννόπουλου.

«Το κράτος μας πιέζει να κάνουμε πράγματα που δεν είναι φυσιολογικά, δε νοιάζεται για την πρόνοια και οι αρμόδιες υπηρεσίες, ελλείψει οικονομικών πόρων, υπολειτουργούν» τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Σημειώνεται ότι το 14χρονο αγόρι από την ηλικία των 2,5 ετών φιλοξενείται σε διάφορα ιδρύματα και πλέον, χρειάζεται εξειδικευμένη φροντίδα που αδυνατεί να την προσφέρει το «Χαμόγελο του Παιδιού».

«Είναι τραγικό αυτό το παιδί να γίνεται «μπαλάκι» από ίδρυμα σε ίδρυμα γιατί δεν υπάρχει κατάλληλη αντιμετώπιση» τόνισε ο κ.Γιαννόπουλος, εξηγώντας ότι η ανάληψη της φροντίδας ενός ακόμα παιδιού με συγκεκριμένες θεραπευτικές ανάγκες θα είχε μόνο αρνητικές συνέπειες, τόσο για τον ίδιο τον ανήλικο, όσο και για τη λειτουργία του Σπιτιού και τη διαβίωση των υπολοίπων παιδιών που διαμένουν σ΄ αυτό.

«Αισθανόμαστε τύψεις που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλα τα αιτήματα φιλοξενίας αλλά η πολιτεία είναι εκείνη κυρίως που πρέπει να στηρίξει οικονομικά τα ιδρύματα και τις δομές περίθαλψης γιατί κινδυνεύει η ζωή εκατοντάδων παιδιών» τόνισε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ