Η Ελλάδα κρύβει τα εγκλήματα μίσους

Η Ελλάδα κρύβει τα εγκλήματα μίσους

Τα μισά από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τηρούν ελλιπείς καταγραφές των εγκλημάτων μίσους, παραβιάζοντας συνεπώς τις ευρωπαϊκές συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Στο πλαίσιο έρευνας για τις μεθόδους συλλογής δεδομένων στην ΕΕ, ο ευρωπαϊκός οργανισμός διαπίστωσε ότι 13 κράτη έδωσαν “περιορισμένα στατιστικά στοιχεία” για τα εγκλήματα μίσους που διαπράχθηκαν έχοντας ως κίνητρο τη φυλή, τη θρησκεία, το γένος του θύματος.

Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία. Στη Ρουμανία, ο FRA διαπίστωσε πλήρη απουσία συλλογής στοιχείων γι αυτό τον τύπο εγκλήματος.

Τέσσερις χώρες –Βρετανία, Φινλανδία, Σουηδία και Ολλανδία– αντίθετα διατηρούν πληρέστατες καταγραφές των επιθέσεων που υπέστησαν πρόσωπα εξαιτίας της φυλής, του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της αναπηρίας και της θρησκείας τους και δημοσιοποιούν όλες τις πληροφορίες αυτές.

Οι καταγραφές στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και το Βέλγιο θεωρούνται καλές, αν και όχι ιδιαίτερα εκτενείς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ