Τα σενάρια για τις εκλογές – Οι πιθανές ημερομηνίες

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας επαναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχεύοντας στην αυτοδυναμία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού πάντως «γράφουν και σβήνουν» ημερομηνίες που θεωρούνται οι πιο κατάλληλες για να στηθούν οι κάλπες.

Με την απλή αναλογική και τα σημερινά δεδομένα η ΝΔ βάσει των δημοσκοπήσεων, θα έχει την πρωτιά, αλλά όχι αυτοδυναμία, οπότε θα υπάρξει και επαναληπτικός γύρος.

Ένα από τα σενάρια θέλει τις εκλογές να διεξάγονται στις 2 Απριλίου 2023, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα. Σε αυτή την περίπτωση ο δεύτερος γύρος θα γίνει στις 30 Απριλίου 2023.

Το δεύτερο σενάριο θέλει να στήνονται κάλπες στις 9 Απριλίου 2023 ακριβώς μια εβδομάδα πριν από το φετινό Πάσχα, προκειμένου να λειτουργήσει ως «κίνητρο» για να μεταβούν οι ετεροδημότες στους τόπους καταγωγής τους.

Στην περίπτωση αυτή η κάλπη των δεύτερων εκλογών προσδιορίζεται για τις 7 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είχε καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην προκηρύξει εκλογές για το καλοκαίρι, διαταράσσοντας την οικονομική και κοινωνική ζωή και δυσκολεύοντας τους νέους να ψηφίσουν.

Η απογραφή και η νέα κατανομή εδρών

Στο μεταξύ έως τον Φεβρουάριο του 2023, το αργότερο, αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα για την αναμόρφωση του εκλογικού χάρτη, καθώς τα οριστικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ για την τελευταία απογραφή θα προκαλέσουν «καραμπόλες» εδρών, απειλώντας άρα κάποιες από τις σημερινές ισορροπίες σε εκλογικές περιφέρειες.

Το άγχος… ορισμένων για την επανεκλογή τους, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», αυξάνονται τα παρασκηνιακά «στοιχήματα» και οι αγωνιώδεις εκτιμήσεις για το πόσες και ποιες θα είναι οι ανατροπές με «χαμένες» και «κερδισμένες» εκλογικές περιφέρειες λόγω πληθυσμιακών μεταβολών, πυροδότησε η κυβέρνηση δύο φορές τις τελευταίες ημέρες.

Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση «θα γίνει με βάση την καινούρια απογραφή» ξεκαθάρισε την Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ακυρώνοντας ευθέως τη σεναριολογία για το εάν η απογραφή του 2021 θα ίσχυε ή όχι στις εκλογές του 2023.

Προηγήθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος συστήνοντας «υπομονή έως τον Δεκέμβριο» και δείχνοντας προς μετακίνηση ορισμένων εδρών από περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες – όχι εκτιμώ πάνω από 8-10 στον αριθμό, όπως σημείωσε- προς εκλογικές περιφέρειες της άλλοτε Β’ Αθηνών, της Ανατολικής Αττικής, της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης  και «ενδεχομένως άλλων ενός- δύο περιφερειών».

Σε κάθε περίπτωση αυτό που αλλάζει, είναι η κατανομή εδρών, όχι ο αριθμός που συνολικά θα πάρει κάθε κόμμα, αλλά η κατανομή τους.

Στο πλαίσιο αυτό προδιαγράφονται περισσότερες μονοεδρικές ωστόσο οι μεγαλύτερες δυσκολίες για τις προσωπικές προεκλογικές μάχες των υποψηφίων αναμένονται σε πενταεδρικές και τετραεδρικές εφόσον κινδυνεύουν να χάσουν έδρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ