Τώρα η “μπάλα” στους 300

Τώρα η “μπάλα” στους 300

 

Στη Βουλή έφτασε αργά χθες το βράδυ η δικογραφία που συνέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή δηλώσεις στον Τύπο του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ότι στο ΔΝΤ υπήρχε εξ αρχής η πεποίθηση ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής ανάταξης που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα από την τρόικα, ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί.

Το έγγραφο που διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Βουλής από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, είχε νωρίτερα φτάσει στο δικό του γραφείο από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικόλαο Παντελή.

Και ενώ στο έγγραφο δεν αναγράφονται ονόματα της πολιτικής ηγεσίας της περιόδου, το χρονικό εύρος της υπόθεσης περιορίζεται από το διαβιβαστικό ακόμα σημείωμα όπου αναφέρεται ρητώς ότι φτάνει στη Βουλή «χωρίς να προβούμε στην αξιολόγηση του περιεχομένου της (σ.σ. της ποινικής προκαταρκτικής δικογραφίας που σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος), παρακαλούμε δε για τις δικές σας ενέργειες ως προς τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της Κυβέρνησης της Χώρας κατά τον χρόνο ένταξής της στο αποκληθέν και πρώτο “μνημόνιο”».

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βουλή βρίσκεται από χθες και η δικογραφία που έχει σχηματιστεί γύρω από την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» με τα 1991 ονόματα καταθετών που φέρονται να εξήγαγαν χρήματα σε ελβετική τράπεζα, με το βάρος πλέον να πέφτει στους 300, προκειμένου να αποφασίσουν την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα ή όχι. Πιθανότερο πάντως σενάριο αυτή τη στιγμή θεωρείται η μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που ερευνά το θέμα σε εξεταστική επιτροπή για αυτό. Και σε αυτό το έγγραφο πάντως δεν αναγράφονται ονόματα.

Αντίθετα, αναφέρεται ότι διαβιβάζεται η δικογραφία για τις «ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της τότε κυβέρνησης, που παρέλαβαν και διαχειρίστηκαν το εν λόγω CD», «φωτογραφίζοντας» σε κάθε περίπτωση τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο. Για τον πρώτο μάλιστα, αναφέρεται ότι ενώ το CD με τα ονόματα διαβιβάστηκε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών με σημείωμα υπογεγραμμένο από Γάλλο υπάλληλο, δεν προέκυψε η ηλεκτρονική καταγραφή στο γραφείο του. Μαζί δε, διαβιβάστηκε και το περίφημο “memory stick” με τα ονόματα της λίστας.

Η εβδομάδα όμως επιφυλάσσει και άλλες εξελίξεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, δεδομένου ότι για μεθαύριο Πέμπτη 29 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης που έχει καταθέσει από τον Σεπτέμβριο ακόμα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ