Ναυάγιο η πρώτη μέρα

Ναυάγιο η πρώτη μέρα στις Βρυξέλλες

 

Του Θάνου Αθανασίου

Με σοβαρές ενστάσεις και αμφιβολίες, όλων ανεξαιρέτως των κρατών μελών, ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής για τον Κοινοτικό προϋπολογισμό. Οι ηγέτες αποχώρησαν – οι περισσότεροι – χωρίς να κάνουν δηλώσεις ενώ όσοι μίλησαν στον Τύπο έδωσαν συγκεχυμένες πληροφορίες για την τελική στάση που θα κρατήσουν σήμερα, επί του κειμένου Βαν Ρόμπεϊ.

Όπως έγινε γνωστό, χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και η Βρετανία επιθυμούν να μειωθεί κι άλλο η πίτα του προϋπολογισμού και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις ίδιες ή και μεγαλύτερες επιστροφές από τη συνεισφορά τους. Η στάση αυτή βρίσκει αντίθετους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τουλάχιστον 15 χωρών, που αυτοαποκαλούνται οι «φίλοι της συνοχής». Την ίδια στιγμή, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την επίσημη συνέντεξη τύπου που παραχώρησε άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς πως μια τέτοια συμφωνία θα καταψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ως γνωστόν συναποφασίζει.

Πηγές της προεδρίας διέρρεαν στον Τύπο νωρίτερα πως υπάρχει η ελπίδα να δοθεί στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα (μνημόνιο) κάποιο επιπλέον ποσό για τη βελτίωση του ΑΕΠ τους. Η ίδια πηγή δήλωσε στο Real.gr ότι από αυτήν τη δεξαμενή των χρημάτων στην Ελλάδα θα επιμεριστεί η μερίδα του λέοντος.

Μέχρι πάντως να ξεκινήσει η Σύνοδος, στις 12 τοπική και να ολοκληρωθούν οι διμερείς επαφές των ηγετών που θα διεξάγονται μέχρι εκείνη την ώρα, το μέλλον της Συνόδου παραμένει αβέβαιο. Γερμανικές πηγές συνεχίζουν και δεν θεωρούν καταστροφή το να λήξει η Σύνοδος άδοξα, αντιθέτως όμως ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και η κυπριακή προεδρία θα καταβάλλουν προσπάθειες για αποτελέσματα, ακόμα κι αν χρειαστεί να συζητάνε για τρεις ημέρες.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ερώτηση που του απηύθυναν οι δημοσιογράφοι μετά τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής χθες το βράδυ, σχετικά με το εάν θα υπάρξει συμφωνία. Ύστερα από σιγή ενός λεπτού, είπε: «Πρέπει να πάρουμε απόφαση (we have to deliver)». Επίσης, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά. «Είχα μια παραγωγική συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος είναι πολύ φίλος μου και ελπίζω εγώ να είμαι και δικός του. Οι Έλληνες έκαναν αυτό που έπρεπε, τώρα είναι και η σειρά μας».

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ