Σαμαράς: Μόνο κλεισμένες συμφωνίες

Σαμαράς: Μόνον κλεισμένες συμφωνίες

Συνθήκες θετικής αλυσιδωτής αντίδρασης προσδοκά ο κ. Σαμαράς μετά τη συμφωνία COSCO-Hp-Τραινοσέ για το λιμάνι του Πειραιά σε μία προσπάθεια να διαλύσει αυτό που έχει περιγράψει ως «δραχμοφοβία» για την Ελλάδα προσελκύοντας ανάλογες επενδύσεις ταυτόχρονα με την προώθηση «ώριμων» αποκρατικοποιήσεων –όπως ο ΟΠΑΠ.

Ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr έχει δώσει σαφή εντολή στο οικονομικό επιτελείο για χαμηλούς τόνους και σοβαρό προγραμματισμό σε ανάλογες κινήσεις χωρίς «τυμπανοκρουσίες» και… προαναγγελία επενδύσεων που στο τέλος μένουν στα χαρτιά: “Ανακοινώνουμε μόνον τις κλεισμένες συμφωνίες” είναι η εντολή που έχει δώσει στο οικονομικό επιτελείο.

Τα ελκυστικά τέλη του λιμανιού του Πειραιά σε σχέση με το ακριβό Ρότερνταμ και η συνεργασία της Ελλάδας με το κεφάλαιο που λέγεται Cosco δημιούργησε τις συνθήκες για την επίτευξη της συγκεκριμένης συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει σε ένα αδρανές κομμάτι του δημοσίου (Τραινοσέ) να ξεκινήσει κύκλο εργασιών με τη μεταφορά υλικού του κολοσσού της Hp προς τις αγορές της Ευρώπης.

Η συμφωνία κλείστηκε υπό άκρα μυστικότητα πριν ανακοινωθεί με τη συμβολή των κυρίων Χατζηδάκη και Μουσουρούλη ο οποίος σήμερα δίνει συνέντευξη τύπου για τα λιμάνια στην οποία αναμένεται ότι θα αναφερθεί αναλυτικά στη συμφωνία του Πειραιά.

Μετά από πολύ καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου πήραν μία ισχυρή «ανάσα» αισιοδοξίας με τη συγκεκριμένη συμφωνία η οποία όπως εκτιμούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο θα δημιουργήσει συνθήκες για ανάλογες κινήσεις από ξένους επενδυτές στη χώρα μας δίνοντας έτσι οριστικό τέλος σε κάθε σενάριο που ήθελε την Ελλάδα να γίνεται το «παράδειγμα προς τιμωρία» για τις άλλες δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες της ευρωζώνης.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα» και δηλώνει απόλυτα αποφασισμένος να προχωρήσει στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων με γοργούς ρυθμούς ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις που ενδεχομένως θα υπάρξουν. Η δημιουργία ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος και η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας με την εκταμίευση των δόσεων, όπως πιστεύουν στο Μαξίμου, θα βοηθήσει την Ελλάδα να αλλάξει την ψυχολογία της αγοράς που πλέον βλέπει πως «κάτι κινείται» στην ελληνική οικονομία.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναγνωρίζουν πως η κυβέρνηση είχε μεγάλη ανάγκη από μια «καλή είδηση» που θα τόνωνε το θετικό κλίμα εντός και εκτός συνόρων βοηθώντας υποστηρικτικά στις προσπάθειες που γίνονται για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ παράλληλα με την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς με τη διοχέτευση κονδυλίων ύψους 850 εκατ. ευρώ από την Επενδυτική Τράπεζα, μέχρι τα τέλη του έτους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους κλάδους ενέργειας και υποδομών.

Οι ειδήσεις αυτές ερμηνεύονται από την αγορά ως ένα σήμα ότι η Ελλάδα έχει εν πολλοίς κλειδώσει τη δόση και προχωράει παρακάτω στην εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος δείχνοντας καλά δείγματα αντίδρασης μετά το σκληρό τεστ της ψήφισης των μέτρων και του προϋπολογισμού.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα στη Μάλτα όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΕΛΚ με θέμα «Η Απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη-Ολοκληρώνοντας τη Νομισματική και Οικονομική Ένωση», ευελπιστεί αυτά τα «καλά νέα» να ταξιδέψουν γρήγορα και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων προκειμένου να αποδείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να προχωρήσει στα διαρθρωτικά κλείνοντας και τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν στα λεγόμενα προαπαιτούμενα πριν κληθεί να αποφασίσει η γερμανική βουλή για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Πάντως σύντομα η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να ψαλιδιστούν περαιτέρω τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το 2012 λόγω της αδυναμίας της Ε.Ε. να καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2013 κάτι που μπορεί να σημάνει απώλειες πόρων για την Ελλάδα που μπορεί να φτάσουν και τα 700 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ