Σε ποια σημεία διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ

Σε ποια σημεία διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ

Ποιες ρυθμίσεις στα εργασιακά προκάλεσαν την αντίδραση της ΔΗΜΑΡ και παρολίγον κρίση στην κυβέρνηση, εξηγεί με άρθρο του στο Real.gr, ο Σάκης Παπαθανασίου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά και της ομάδας διαπραγμάτευσης του κόμματος. Μεταξύ αυτών, η κατάργηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, η δυνατότητα αφαίρεσης των προσαυξήσεων λόγω τριετιών για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, η περαιτέρω επιδείνωση της ύφεσης της οικονομίας από το δημοσιονομικό αποτύπωμα της μείωσης των μισθών κτλ.

Ολόκληρο το άρθρο του κ.Παπαθανασίου έχει ως εξής.

Το σχέδιο της Τρόικα αποσαθρώνει τα εργασιακά δικαιώματα

Το σχέδιο της τρόικα ουσιαστικά καταργεί την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας και αποδυναμώνει πλήρως τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. 

Συγκεκριμένα η Ε.Γ.Σ.Σ.Ε θα αντικατασταθεί, σε ότι αφορά το μισθολογικό μέρος, με ένα μηχανισμό νομοθέτησης από την κυβέρνηση του ελάχιστου μισθού, που δεν θα περιλαμβάνει κανένα επίδομα όπως το σημερινό επίδομα γάμου ίσο με 10% του βασικού μισθού.

Μέχρι σήμερα , μετά την επίτευξη συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων είτε για την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε, είτε για τις Κλαδικές, ο Υπουργός Εργασίας εκδίδει Υ.Α. βάσει της οποίας η συμφωνία αποκτά καθολική εφαρμογή. Αυτή είναι η λεγόμενη «επεκτασιμότητα» της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με την πρόταση που κάνει η τρόικα οι συλλογικές συμβάσεις δύνανται να προβλέπουν υψηλότερους μισθούς από αυτόν που καθορίζει η κυβέρνηση καθώς και να περιλαμβάνουν διάφορα επιδόματα. Ωστόσο αυτές οι συμβάσεις θα δεσμεύουν αποκλειστικά τα μέλη των οργανώσεων που τις υπογράφουν. Αυτό ισοδυναμεί με μεγάλη αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων και της επίδρασης τους, αφού πολλές επιχειρήσεις θα διαγραφούν από τους εργοδοτικούς φορείς για να ρυθμίζουν μόνες τους τις εργασιακές σχέσεις με το προσωπικό τους.

Επίσης το πάγωμα των προσαυξήσεων λόγω τριετιών για τους παλιούς εργαζόμενους ισχύει για τον περιορισμένο χρόνο που διαρκούν ακόμη οι ήδη υπογεγραμμένες συλλογικές συβάσεις. Έτσι αυτή η προσαύξηση που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι θα μπορεί να αφαιρεθεί για όσους δεν θα καλύπτονται από νέα συλλογική σύμβαση.

Ο συνδυασμός των παραπάνω θα οδηγήσει σε μια σταδιακή προσαρμογή προς τα κάτω των περισσότερων μισθών του ιδιωτικού τομέα, με τάση συγκέντρωσης πλησίον του ελάχιστου νόμιμου μισθού. Αυτό θα σημάνει την πλήρη κατάρρευση του ήδη πληγέντος επιπέδου ζωής των εργαζομένων.

Το δημοσιονομικό αποτύπωμα της μείωσης των μισθών θα επιδεινώσει περαιτέρω την ύφεση της οικονομίας αλλά και τα δημόσια οικονομικά. Ταυτόχρονα η μείωση των μισθών θα αποδειχθεί και αναποτελεσματική σε σχέση με τον στόχο της ανταγωνιστικότητας, αφού αυτή εξαρτάται όχι μόνο από το μισθολογικό κόστος αλλά από ένα σύνολο παραγόντων, μεταξύ αυτών το μη μισθολογικό κόστος, η παραγωγικότητα της εργασίας και το γενικότερο οικονομικό – φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο που προσφέρει μία χώρα στις επιχειρήσεις.

Υπάρχουν και άλλα αρνητικά σημεία. Αυτά που προαναφέρθηκαν θεωρούμε ότι φτάνουν για να αιτιολογήσουν την άρνηση μας να ψηφίσουμε τις συγκεκριμένες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Σάκης Παπαθανασίου

Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής / Υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΔΗΜΑΡ

 

Πηγή:real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ