Ένταση στη Βουλή για τη δόση

Ένταση στη Βουλή για τη δόση

«Η άμεση εκταμίευση δόσης είναι απαραίτητη για την αποφυγή της χρεοκοπίας, της άτακτης χρεοκοπίας» είπε πριν από λίγο στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας, σε κλίμα έντασης με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ενταση που προκλήθηκε από την απόφαση για συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά: Ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε δραματική προειδοποίηση ότι η μη εκταμίευση της δόσης θα οδηγήσει σε άτακτη χρεοκοπία και σε κλίμα έντασης, ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

«Η άμεση εκταμίευση δόσης είναι απαραίτητη για την αποφυγή της χρεοκοπίας, της άτακτης χρεοκοπίας. Καταλαβαίνω τις ενστάσεις για το κατεπείγον της διαδικασίας,  αλλά όλα τα υπουργεία λειτουργούμε σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο και πάντως αυτό δεν σημαίνει παράκαμψη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας στην έναρξη της συζήτησης.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και «παράνομες διαδικασίες». «Εισηγείστε ένα πραξικόπημα, ακυρώνετε κάθε είδους κοινοβουλευτικής διαδικασία και κουρελιάζετε σύνταγμα», είπε.

Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ο Νότης Μαριάς μίλησε για «απαράδεκτες διαδικασίες» καθώς όπως είπε «είναι αδύνατον να επεξεργαστούν οι βουλευτές ένα τόσο ογκώδες νομοσχέδιο σε μόλις δύο ημέρες». «Ελπίζω σε λίγους μήνες να μην μας πείτε ότι δεν διαβάσατε το νομοσχέδιο πριν το ψηφίσετε», είπε ο κ. Μαριάς.

Από το ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για «νομοσχέδιο καρμανιόλα» και για «εκβιασμό της κυβέρνησης προς την κοινωνία». «Είναι πρόκληση να γίνεται εκβιασμός ή ψηφίζουμε αυτό ή χρεοκοπία.  Ποιον θέλετε να χρεοκοπήσετε; Τους 1, 5 εκ ανέργους, αυτούς που παίρνουν 300 ευρώ τον μήνα;  Πόσο παραπάνω να χρεοκοπήσουν;», είπε.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συμφώνησαν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Δημοκρατική Αριστερά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ