Eπόπτες στα υπουργεία

Eπόπτες στα υπουργεία

Με αυτόματες περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες και επόπτες θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα υπουργεία και τους φορείς που αποκλίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό…

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το υπουργείο Οικονομικών θα συνάπτει κάθε χρόνο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου «μνημόνια συνεργασίας» με κάθε υπουργείο ξεχωριστά.

Τα μνημόνια αυτά θα περιλαμβάνουν τους τριμηνιαίους στόχους εκτέλεσης του προϋπολογισμού κάθε φορέα, προκαθορισμένες διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις, επιπτώσεις σε όσους δεν υλοποιούν τις διορθωτικές παρεμβάσεις, τον χρόνο και το είδος των δημοσιονομικών αναφορών που υποβάλλει ο κάθε φορέας, δεσμεύσεις υφίστανται και λειτουργούν εσωτερικά συστήματα, διαδικασίες και μηχανισμοί που να διασφαλίζουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση ή μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωσή τους, ο ρυθμός αποδέσμευσης των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού, οι προθεσμίες εντός των οποίων θα πρέπει να ανταποκριθεί το υπουργείο Οικονομικών σε ερωτήματα, διευκρινίσεις ή επιλύσεις διαφορών μεταξύ των υπουργείων και των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ).

Κάθε χρόνο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου τα υπουργεία θα πρέπει να υποβάλλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ένα μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους στο οποίο θα καθορίζονται οι τριμηνιαίοι στόχοι οι οποίοι μετά τη συμφωνία τους με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συμπεριλαμβάνονται στο μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον προβλέπεται ότι θα μπορούν να συνάπτονται επιμέρους μνημόνια ανάμεσα στα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς.

Σε περίπτωση που θα διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους θα πέφτουν «καμπάνες» στα υπουργεία. Αναλυτικότερα, εάν από τα μηνιαία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού ενός υπουργείου ή ενός φορέα διαπιστωθεί ότι υπάρχει απόκλιση πάνω από το 10% στους τριμηνιαίους στόχους και δεν λαμβάνονται μέτρα διόρθωσης τότε θα κόβονται ισόποσα τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες του ή οι επιχορηγήσεις.

Ωστόσο, εάν διαπιστωθεί σοβαρή απόκλιση από τους στόχους ή μη συμμόρφωση τότε ο υπουργός Οικονομικών θα ορίζει «επόπτη Οικονομικών Υπηρεσιών» με αρμοδιότητες και υποχρεώσεις που θα καθορίζονται από την απόφαση ορισμού του.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ