Τι είπε με τον Λίπτον ο Βενιζέλος

Τι είπε με τον Λίπτον ο Βενιζέλος

Eπαφές είχε σήμερα, πρώτη ημέρα της ολιγοήμερης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικου Ινστιτούτου (IIF), και του ΔΝΤ.

Ο κ. Βενιζέλος είχε συναντήσεις  με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του IIF κ. Charles Dallara και τον γενικό διευθυντή του τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του IIF κ. Jeffrey Anderson. 

Με τους δύο ισχυρούς άντρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το ζήτημα της κρίσης στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα, δίνοντας βαρύτητα  στην πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα.

Ωστόσο, τα θέματα που τους απασχόλησαν ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους αλλά και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ κ. Ντέιβιντ Λίπτον, ο οποίος αντικαθιστά την κα. Κριστίν Λαγκάρντ που βρίσκεται στο εξωτερικό. Παρόντες στη συνάντηση ήταν η υποδιευθύντρια του ΔΝΤ κα. Νέματ Σαφίκ και ο σύμβουλος του ΔΝΤ για την Ελλάδα κ. Μαρκ Φλάναγκαν.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βασικό θέμα των συνομιλιών

Το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ήταν κεντρικό και στη συνομιλία του κ. Βενιζέλου με τον κ. Λίπτον, ο οποίος ενημερώθηκε πλήρως για την πολιτική κατάσταση στη χώρα και τις συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία η οποία έχει υποστεί τόσο μεγάλες θυσίες.

 

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα συμπεράσματά του από την συνάντηση του με τους κ. Νταλάρα και  κ. Λίπτον, απάντησε  πως κοινός παρονομαστής των επαφών που έχει στην Ουάσινγκτον, είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα, και  συμπλήρωσε λέγοντας:

«Από εκεί εξαρτάται αν θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο, οριστικό πακέτο που θα πείσει και την ελληνική κοινωνία και τις αγορές. Και μπορούμε να το έχουμε αυτό. Αυτό θα μας βοηθήσει να λύσουμε και όλα τα άλλα προβλήματα. Το ανοιχτό πρόβλημα με τα εργασιακά και όλα τα άλλα εξαρτώνται από αυτό. Γι αυτό και αφιερώνω τις προσπάθειές μου στο κρίσιμο αυτό σημείο».

Η κοινωνική συνοχή και η κυβερνητική σταθερότητα απασχόλησε τους συνομιλητές

Ενδιαφέρον για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την κυβερνητική σταθερότητα, έδειξαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και του IIF, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε:

«Τους εξήγησα το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που έχει η χώρα, την αντίδραση της κοινωνίας, το πρόβλημα κοινωνικής συνοχής, την άνοδο της ακροδεξιάς και των φιλοφασιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Και βεβαίως, τους εξήγησα ότι αν δεν δώσουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση και δεν παρουσιάσουμε μία πλήρη αφήγηση ελπίδας και προοπτικής, δεν θα πάρουμε μαζί μας την κοινωνία, κάτι που είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να ξεπεράσουμε οριστικά το πρόβλημα, να κάνουμε τη μεγάλη στροφή για την έξοδο από την κρίση.

«Όταν διαμορφώσουμε το πακέτο, θα υπάρξει θετική αντίδραση διεθνώς»

Την αισιοδοξία του πως στο τέλος θα υπάρξει θετική αντίδραση και υποστήριξη, προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο κ Ευάγγελος Βενιζέλος, με την προϋπόθεση να διαμορφωθεί το πακέτο των μέτρων σε λίγες μέρες.  

Για τις πληροφορίες που ήθελαν την πρώτη έκθεση της τρόικα, να μην είναι θετική απάντησε:

«Η βιωσιμότητα, όπως ξέρετε, είναι κι ένα παιχνίδι αριθμών. Είναι πάρα πολύ εύκολο, κάνοντας μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης, μια καλύτερη πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα, να αλλάξεις ριζικά το μαθηματικό αποτέλεσμα. Η πρόοδος μπορεί να είναι γεωμετρική. Άρα λοιπόν, η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να διασφαλιστεί εάν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της χώρας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να το καταλάβουν αυτό. Και νομίζω ότι το κατάλαβαν».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ