Τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης

 Τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης

 

 

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Μπορεί η Σύνοδος Κορυφής να έληξε και η ελληνική πλευρά να δηλώνει ικανοποιημένη από τη θετική αναφορά – στήριξη που έλαβε, μένουν όμως πολλά να γίνουν και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. 

Και αυτό το ξέρει καλά ο Αντώνης Σαμαράς που μέσα στις επόμενες μέρες, θα επιχειρήσει να υπερβεί δύο σκοπέλους, αφενός τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αφετέρου το ενδεχόμενο καταψήφισης των μέτρων από μερίδα βουλευτών, κυρίως εντός του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, πιθανώς όμως και της ΝΔ. 

Ήδη, σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα έχει ευρεία σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του, προκειμένου να κλείσουν και τα τελευταία ανοιχτά θέματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Επί τάπητος δεν αποκλείεται να βρεθεί και η ανάγκη ταχύτατης υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών, που θεωρούνται από τους εταίρους μας ως «προαπαιτούμενες δράσεις» και ήδη υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το πόσο άμεσα μπορούν αυτές να γίνουν πράξη.

Στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα περιλαμβάνονται ασφαλώς και τα εργασιακά θέματα, για τα οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου παραδέχθηκε χθες πως η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει μία δύσκολη εξίσωση επί του θέματος. «Η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση με την τρόικα για τα εργασιακά. Έχουμε στρεβλώσεις, οι οποίες συντείνουν στην αύξηση του κόστους παραγωγής και για πολλούς μήνες δεν έγιναν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», είπε, την ώρα που η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει να μην θεωρεί σε καμία περίπτωση τις προτεινόμενες από την τρόικα αλλαγές ως «μεταρρυθμίσεις» και να δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα τις ψηφίσει, και το ΠΑΣΟΚ να υιοθετεί την ίδια στάση. 

Ο μεγαλύτερος άλλωστε φόβος της κυβέρνησης στην παρούσα φάση είναι η καταψήφιση των μέτρων, εξού και τα περί «κρισιμότητας της κατάστασης» εκ μέρους του κ. Κεδίκογλου χθες. Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «όλοι οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση θα αναγνωρίσουν την κρισιμότητα της κατάστασης», σημειώνοντας πως έχουν αποδείξει πως βάζουν το εθνικό συμφέρον και την εθνική ανάγκη πάνω από το κομματικό ή όποιο άλλο συμφέρον. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως, διαπιστώνεται αλλαγή του κλίματος για την χώρα μας, ενώ μετά την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και την Σύνοδο Κορυφής, ελπίζουν τώρα και στις επισκέψεις στην Αθήνα του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι το επόμενο διάστημα, για την παγίωσή της. 

 

 

Πηγή: real.gr 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ