Θα κηρυχθεί πυρόπληκτη η Χίος;

Πληροφόρηση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν και προτίθενται να προβούν, για τον χαρακτηρισμό του Δήμου Χίου ως πυρόπληκτου και την χρηματοδότησή του από το ειδικό Πρόγραμμα Αποκατάστασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, ζητά από τους συναρμόδιους Υπουργούς ο βουλευτής Χίου, Κώστας Τριαντάφυλλος.

 

Στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Οικονομικών και τονΥπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων, ο κ. Τριαντάφυλος, αναφέρει ότι είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη η μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή που υπέστη η Χίος από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου.

“Η οικονομική δραστηριότητα και το σύνολο των παραγωγικών τομέων του νησιού έχουν υποστεί σημαντική βλάβη. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 148.000 στρέμματα έχουν αποτεφρωθεί, με τις ζημιές στη μαστιχοπαραγωγή, την παραγωγή μελιού, την κτηνοτροφία και τον ευρύτερο αγροτικό τομέα να είναι σε πολλές περιπτώσεις ολοσχερείς. Καίριο είναι και το πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός.

Ο φάκελος με τα στοιχεία που απαιτούνται για την κήρυξη του Δήμου Χίου ως πυρόπληκτου έχουν, ήδη, αποσταλεί, αρμοδίως, όπως και ο σχετικός φάκελος αίτησης για την χρηματοδότηση του εκπονηθέντος, από την περιφερειακή ενότητα Χίου, Ολοκληρωμένου Προγράμματος Αποκατάστασης, στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ”, σημειώνει.

 

Ο βουλευτής Χίου ρωτά λοιπόν τους συναρμόδιους υπουργούς :

-Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας και οι ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί και θα προβείτε, ώστε να κηρυχθεί πυρόπληκτος ο Δήμος Χίου;

-Ποιος είναι ο σχεδιασμός και οι ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί και θα προβείτε για την υποστήριξη του αιτήματος χρηματοδότησης της Χίου από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει του ολοκληρωμένου Προγράμματος Αποκατάστασης που έχει εκπονηθεί από την  περιφερειακή ενότητα της Χίου, με στόχο την οικονομική ενίσχυση της πληγείσας περιοχής;

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ