Η ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σάββατο, παραπέμπεται, προς συζήτηση, η Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, που αποτέλεσε βασικό αντικείμενο διαλόγου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού.

Εκεί, θα συζητηθούν τυχόν συμπληρωματικές προτάσεις, αλλαγές και ενστάσεις και το κείμενο – πρόταση που θα προκύψει, θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα (Δευτέρα ή Τρίτη) στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου αμέσως μετά να φτάσει με την τελική του μορφή στις οργανώσεις και να ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος του κόμματος.

Επισήμως, η Ιδρυτική Διακήρυξη του νέου φορέα θα παρουσιαστεί στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που προγραμματίζεται για την 1η Δεκεμβρίου, ενώ χθες συζητήθηκε και το οργανόγραμμα των κινήσεων που πρέπει να γίνουν για το διάστημα από αυτήν ως το Συνέδριο του κόμματος, πιθανότατα στα τέλη Απριλίου του 2013.

Οι ενστάσεις πάντως είναι ήδη πολλές, τόσο εντός του Συνασπισμού, με το Αριστερό Ρεύμα να καταθέτει – κατά πληροφορίες – συμπληρωματικό κείμενο το Σάββατο και κανέναν να μην μπορεί να αποκλείσει το «λευκό» εκ μέρους του στην ψηφοφορία, προκειμένου να καταγραφεί και η διαφωνία του, όσο και στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις αιτιάσεις στελεχών του Αριστερού Ρεύματος, υπέρ του να τεθεί και το θέμα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, η πλειοψηφία, που επιμένει πως «δεν είναι επιλογή μας η έξοδος από το ευρώ», απαντά ότι «ουδείς μπορεί να μας διώξει…

Στο κείμενο της Ιδρυτικής Διακήρυξης, που αποστέλλεται έστω και ως «προσωρινό» μια και θα υποστεί αλλαγές, σήμερα στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, υπάρχουν και άλλες διαφωνίες. Δεν είναι λίγοι όσοι εντός ΣΥΝ εκτιμούν ότι είναι πάρα πολύ «πλατύ» σε μία προσπάθεια να καλύψει όλες τις απόψεις, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι «απευθύνεται περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάλι, έντονες ενστάσεις διατυπώνει η ΔΕΑ, η ΚΕΔΑ, αλλά και η ΚΟΕ, με εκπροσώπους τους να ζητούν «πιο επίκαιρο κείμενο», που θα ασχολείται περισσότερο με τα προβλήματα της εποχής και όχι τόσο με «ιδεολογικά θέματα»…

Στην πραγματικότητα, το 14σέλιδο κείμενο με τίτλο «Ποιοι είμαστε, τι επιδιώκουμε τι προτείνουμε» που συζητήθηκε χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, περιλαμβάνει επτά κεφάλαια:

Προοίμιο: Η σημερινή κρίση: Μιλώντας για μία «δομική κρίση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής σε παγκόσμια κλίμακα», γίνεται λόγος για «πόλεμο που έχει εξαπολύσει ο κόσμος του κέρδους ενάντια στον κόσμο της εργασίας», εκτιμώντας πως στην Ελλάδα η πρόσφατη «κατακόρυφη άνοδος» του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, «φοβίζει τους ακόμη ισχυρούς».

Οι καταβολές μας: Αφού περιγράφεται η πορεία του χώρου ως την συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, προβάλλει ο στόχος για «κυβέρνηση της Αριστεράς». «Τα συνθήματα που βροντοφώναξαν σε δρόμους και σε πλατείες οι λαοί του κόσμου ʽΟ άνθρωπος πάνω από τα κέρδηʼ και ʽΕνας άλλος κόσμος είναι εφικτόςʼ, ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ τα μετατρέπει σε πολιτική πρόταση και στρατηγική στόχευση», αναφέρεται.

Ο σοσιαλισμός ως στρατηγικός στόχος: Ως στόχος του νέου φορέα περιγράφεται ο σοσιαλισμός, ενώ αναδεικνύονται αξίες που τον διέπουν, όπως αλληλεγγύη, ισότητα, ελευθερία, καθολική δικαιοσύνη, δημοκρατία κτλ.

Οι αρχές της στρατηγικής μας: Με την στρατηγική για τον σοσιαλισμό, να ξεκινά από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, περιγράφεται ως κεντρικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ «η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής, της διαπλοκής, της διαφθοράς και της σήψης», καθώς και «η ανάδειξη μίας κυβέρνησης με πυρήνα την Αριστερά, μιας κυβέρνησης της Αριστεράς». Σημειώνεται δε πως «όσο ο στρατηγικός στόχος παραμένει σταθερός, οι συμμαχίες, μονιμότερες ή πιο προσωρινές, είναι αναγκαίες και κάποιες διευρύνσεις απαραίτητες».

Οι πολιτικοί άξονες της δράσης μας: Αναδεικνύεται η ανάγκη συγκρότησης και ανάπτυξης ενός ισχυρού λαϊκού και μαζικού κινήματος αντίστασης στα αντιλαϊκά μέτρα που επιδιώκουν να επιβάλουν τα μνημόνια, αλλά και οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στη Βουλή, την Ευρώπη και τον κόσμο, και όσες θα επιχειρήσει με στόχο την ανασυγκρότηση και τη διεύρυνσή του.

Οι προγραμματικοί μας στόχοι: Πρόκειται για το πιο σημαντικό ίσως κομμάτι της Διακήρυξης, όπου περιγράφεται η υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ να υψώσει «ασπίδα κοινωνικής προστασίας», να ακυρώσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους αντικαθιστώντας τα από «εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης», να επαναδιαπραγματευτεί το κρατικό χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ως επαχθούς, να πετύχει αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική σταθεροποίηση, να δημιουργήσει τ��ς προϋποθέσεις για παραγωγική ανασυγκρότηση στην χώρα, να θέσει υπό δημόσιο έλεγχο τις τράπεζες, να επαναφέρει σταδιακά υπό δημόσιο έλεγχο τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται, να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, να αναδιοργανώσει το πολιτικό σύστημα, να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης κ.τ.λ..

Ο φορέας που συγκροτούμε και διευρύνουμε: Περιγράφεται ο νέος πολιτικός, δημοκρατικός και ανοικτός στην κοινωνική κίνηση, φορέας που επιδιώκει την κοινή δράση και ενότητα της Αριστεράς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

 

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ