Σημαντική πρόοδος αλλά…

Του Κων/νου Ρομποτή

 Με μεγάλο αγκάθι τη διαφωνία για τα εργασιακά αλλά και με τις δύο πλευρές να αναγνωρίζουν σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στου��νάρας και οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικα ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη εβδομάδα. Η τρόικα αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα και οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα οι εκπρόσωποι των δανειστών να μην επιστρέψουν την Δευτέρα αλλά η επικοινωνία θα συνεχισθεί με e-mail).

Η χθεσινοβραδινή συνάντησή του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 23:00 με τον επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν να δηλώνει: «Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής. Για τα λίγα που απομένουν αναμένουμε ότι θα τα καλύψουμε σύντομα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα: «Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες. Για το θέμα της αγοράς εργασίας υπήρξε πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει. Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών παραμένει εν ισχύ, όπως το έχουμε πει μέχρι τώρα. 

Όσον αφορά στην τρόικα, παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας, πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις και είμαι πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που, πράγματι, υπάρχουν. 

Το Υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα Υπουργεία. Παραμένω αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ΄ ευχήν» ανέφερε ο υπουργός στην δήλωση του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οικονομικό επιτελείο και τρόικα έχουν συμφωνήσει στο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 11 δισ. ευρώ θα προέλθουν από περικοπές δαπανών και τα 2 δισ. από πρόσθετα έσοδα). 

Παράλληλα, η τρόικα φαίνεται να αποδέχεται τις βασικές κατευθύνσεις του νέου φορολογικού, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η ύφεση για το 2013 θα διαμορφωθεί στο 4,2% (3,8% προέβλεπε η ελληνική πλευρά, στο 5% την τοποθετούσε η τρόικα). Αντιθέτως, ανοικτά παραμένουν το θέμα των εργασιακών αλλά και αρκετά ακόμη διαρθρωτικά μέτρα. 

Αναφορικά, με την βιωσιμότητα του χρέους υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι η σχετική έκθεση της τρόικας θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εκταμίευση της δόσης αναμένεται έως τα μέσα Νοεμβρίου. 

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ