Παπαδόπουλος: Τα μέτρα δεν μπορεί να περάσουν

Στον Βασίλη Σκουρή

«Βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης» χαρακτηρίζει με δηλώσεις του στο Real.gr τις απαιτήσεις της τρόικα για τα εργασιακά ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος και ζητά από τον Γ. Βρούτση να μην τα συζητήσει καθόλου, αλλά να τα παραπέμψει ευθέως στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Τονίζει, μάλιστα, ότι ο Φώτης Κουβέλης θα τα απορρίψει, τονίζοντας πως «αυτά τα μέτρα είναι εκτός πεδίου συζήτησης και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά».

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ του ανασχηματισμού μετά τα μέτρα, επισημαίνοντας πως απαιτούνται διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση. «Δεν μπορεί να συμμετέχουν κάποιοι στην κυβέρνηση και στις δομές του κράτους επειδή είναι «φίλοι», αρεστοί ή συντοπίτες. Το κρίσιμο, πάντως, είναι μετά την ψήφιση του πακέτου των μέτρων, η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως κανονική και όχι ως ειδικού σκοπού».

Η συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδόπουλου έχει ως εξής:

– Αν υιοθετηθούν οι απόψεις της τρόικας για τα εργασιακά, τι θα απομείνει για τον εργαζόμενο;

– Απολύτως τίποτα. Οι προτάσεις της τρόικας για τα εργασιακά είναι βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης και ακόμα περισσότερο καταστρέφουν ότι έχει απομείνει από τις δικλείδες ασφαλείας των εργαζομένων. Απορώ ποιοι εγκέφαλοι τα σκέφτονται αυτά.

– Πώς θα χαρακτηρίζατε τη συγκεκριμένη πρόταση της τρόικας; Και πού την αποδίδετε;

– Οι προτάσεις της τρόικας χαρακτηρίζονται από ιδεολογικές εμμονές, αγκυλώσεις και ιδεοληψίες. Είναι προτάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα. Είναι προτάσεις που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και καταστρέφουν τα τελευταία ψήγματα κοινωνικού κράτους.

– Ο Γ. Βρούτσης, ως αρμόδιος υπουργός, τι πρέπει να κάνει;

– Σας θυμίζω ότι σε παλαιότερη σύσκεψη των αρχηγών, ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει με τον κ. Βρούτση και του είχε διαμηνύσει ότι τα θέματα αυτά είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας των τριών αρχηγών. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει ο κ. Βρούτσης. Να τα παραπέμψει στους κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη.

– Ο Φ. Κουβέλης μπορεί να δεχθεί τα μέτρα αυτά;

– Θεωρώ ότι τα μέτρα αυτά είναι εκτός του πεδίου συζήτησης και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά.

– Ο Γ. Μιχελογιαννάκης δήλωσε χθες στη Real news ότι δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Κατ’ ουσίαν, δηλαδή, αίρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση. Μπορεί να παραμείνει στη ΔΗΜΑΡ;

– Ο κ. Μιχελογιαννάκης δίνει καθημερινά δεκάδες συνεντεύξεις και μοιράζει συνεχώς στα ΜΜΕ προσωπικές του δηλώσεις. Φαντάζομαι πως θα έχετε τη δυνατότητα να ρωτήσετε τον ίδιο.

– Τελευταία το ΠΑΣΟΚ αφήνει αιχμές για τη ΔΗΜΑΡ, είτε μ’ αφορμή την μη προσέλευση Κουβέλη στο γεύμα με την Α. Μέρκελ, είτε με την επίθεση Δατσέρη στον υπουργό Δικαιοσύνης. Πού το αποδίδετε και τι απαντάτε;

– Οφείλω να σας πω ότι με προβληματίζει το γεγονός. Σίγουρα οι διαρροές, οι κύκλοι ή ακόμα και οι δημόσιες επιθέσεις δεν συνάδουν με την κρισιμότητα των στιγμών. Η κατάσταση της χώρας είναι τέτοια που επιβάλλει σε όλους ψυχραιμία, σύνεση και σοβαρότητα. Πολύ περισσότερο είναι αναγκαίο να είναι ψύχραιμοι και σοβαροί οι άνθρωποι που έχουν τεράστια ευθύνη για τη σημερινή πορεία της χώρας.

– Μετά την ψήφιση των μέτρων, κατά τη γνώμη σας, απαιτούνται διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση;

– Θεωρώ πως ναι. Δεν μπορεί να συμμετέχουν κάποιοι στην κυβέρνηση και στις δομές του κράτους επειδή είναι «φίλοι», αρεστοί ή συντοπίτες. Το κρίσιμο, πάντως, είναι μετά την ψήφιση του πακέτου των μέτρων, η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως κανονική και όχι ως ειδικού σκοπού.

– Η ΔΗΜΑΡ θα δεχθεί μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, επιπλέον αυτών που έχει συμφωνήσει ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης;

– Πέρα από την τεράστια κοινωνική διάσταση, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει 1.200.000 ανέργους, το μέτρο αυτό δεν θα έχει κανένα σημαντικό οικονομικό όφελος και επιπλέον δεν προβλέπονται μαζικές απολύσεις. Το σχέδιο που έχει ετοιμάσει ο κ. Μανιτάκης δίνει απαντήσεις σε όλα και είναι απολύτως ρεαλιστικό. Είναι, ίσως, ο πρώτος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης που μιλάει για ουσιαστική αξιολόγηση, για μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, που προχωρά τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών και που δεν φοβάται να πει ότι οι εργαζόμενοι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις(επίορκοι κλπ) θα τεθούν εκτός.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ