• Τι λένε οι Γερμανοί για την επίσκεψη

  10:27 πμ, Τετάρτη 10 Οκτ 2012 10:27 πμ, Τετάρτη 10 Οκτ 2012

  Σχολιάζοντας την επίσκεψη της Angela Merkel στην Αθήνα, οι περισσότεροι Γερμανοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια επίσκεψη με συμβολικό χαρακτήρα, που όμως έστειλε πολλά και σημαντικά μηνύματα.

  Πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης παρακολούθησαν λεπτό προς λεπτό την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα και τις επαφές της στην ελληνική πρωτεύουσα. Η άφιξη της Merkel στην Ελλάδα και η συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μεταδόθηκαν ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα N-TV και Phoenix ενώ πολλές ιστοσελίδες κατέγραφαν κυριολεκτικά λεπτό προς λεπτό το ταξίδι αυτό.

  Εκτενείς είναι επίσης οι αναφορές στις διαδηλώσεις και τα επεισόδια, με τους περισσότερους ανταποκριτές των γερμανικών μέσων στην Αθήνα ωστόσο, να τα υποβαθμίζουν και να εξηγούν ότι προκλήθηκαν από κάποιες μικρές ομάδες δεκάδων κουκουλοφόρων και ότι η μεγάλη μάζα διαδήλωσε ειρηνικά.

  Ο απόηχος της επίσκεψης

  Ο απολογισμός των Γερμανών αναλυτών είναι καταρχήν θετικός. Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για μια επίσκεψη με συμβολικό χαρακτήρα, που όμως έστειλε πολλά και σημαντικά μηνύματα. Με σημαντικότερα ότι η Angela Merkel δείχνει την αλληλεγγύη της και διαβεβαιώνει ότι συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα, ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ότι εξομαλύνονται και πάλι οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών και αποκαθίσταται ο δίαυλος επικοινωνίας Βερολίνου-Αθήνας.

  Περισσότερα, σύμφωνα και με το σχόλιο της κεντρικής σύνταξης της DW, δεν μπορούσε να αναμένει κανείς από αυτή την επίσκεψη καθώς η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι έργο της ελληνικής κυβέρνησης και της βουλής, ενώ η αξιολόγηση αυτών των μεταρρυθμίσεων έργο της Τρόικας. Όταν η τελευταία παρουσιάσει την έκθεσή της, τότε θα κληθούν η Angela Merkel και οι υπόλοιποι ηγέτες της ευρωζώνης να αποφασίσουν για τη συνέχιση ή όχι της βοήθειας. Όπως εκτιμούν πολλοί Γερμανοί αναλυτές ωστόσο, η κ. Merkel έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις της και με τη σημερινή της επίσκεψη στην Αθήνα θέλησε να υπογραμμίσει τη βούληση και αποφασιστικότητά της να κρατήσει σε κάθε περίπτωση την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης. Με το ταξίδι αυτό, λένε οι ίδιοι, η Merkel ήρθε να επιβεβαιώσει τα σενάρια που τη θέλουν να προκρίνει μια πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα. Μια απόφαση που συνδέεται φυσικά και με τις γερμανικές εκλογές σε λιγότερο από ένα χρόνο.

  Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η εκτίμηση του ανταποκριτή του πρώτου προγράμματος της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD, ο οποίος σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού: «Εάν αυτή η επίσκεψη έχει κάποιον νικητή, τότε αυτός είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Και αυτό γιατί απέσπασε δυο πολύ σημαντικές δεσμεύσεις, ότι η Merkel θέλει την Ελλάδα στο ευρώ και ότι η Γερμανία στηρίζει αυτή την προσπάθεια».

  Πηγή: Deutsche Welle

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα