• Μειώνεται ο ΦΠΑ;

  6:21 μμ, Παρασκευή 31 Αυγ 2012 6:21 μμ, Παρασκευή 31 Αυγ 2012

  ''Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι στην Ελλάδα ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους, αν δεν έχουμε σοβαρό αποτέλεσμα στη φοροδιαφυγή'', δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση, ώστε να γίνει το ανταγωνιστικό το τουριστικό πακέτο, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ, στην εστίαση.

  ''Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ στην εστίαση. Θα προσπαθήσουμε το επόμενο διάστημα, εφόσον φανούν σημάδια δημοσιονομικής σταθεροποίησης της χώρας. Το να πούμε, όμως, τώρα συγκεκριμένη ημερομηνία, αν δεν είμαστε έτοιμοι, νομίζω ότι είναι λίγο πρόωρο'', υπογράμμισε ο Γιώργος Μαυραγάνης.

  Ο υφυπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι ''δεν πρόκειται ούτε η κυβέρνηση, ούτε εγώ προσωπικά, να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για μείωση της φορολογίας. Για να το επιτύχεις, όμως, αυτό θα πρέπει να σταθεροποιήσεις τα έσοδα και να έχεις πλέον αποτελέσματα ισοδύναμα από τη φοροδιαφυγή. Έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για να μπορέσουμε να είμαστε σε αυτή τη λογική. Έχουμε υψηλό ποσοστό φοροδιαφυγής και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Θα πρέπει όλοι μας να σοβαρευτούμε''.

  Από την πλευρά του ο Γιάννης Μιχελάκης αντέτεινε ότι ''ο τουρισμός στη χώρα μας είναι η βαριά βιομηχανία και σε αυτήν οφείλουμε ένα μεγάλο κομμάτι των εσόδων. Αν είναι να γίνει η μείωση του τουριστικού πακέτου πρέπει να γίνει τώρα, που κλείνονται οι συμφωνίες για το καλοκαίρι. Είναι πολύ κρίσιμο να έχουμε συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτή η κίνηση, που δίνει ανάπτυξη στη χώρα χωρίς κόστος και βάζει χρήματα στον κρατικό κορβανά''.

  ''Τώρα έχει αξία να γίνει η κίνηση αυτή. Θα ήταν μεγάλο μήνυμα στην αγορά, όχι μόνο εδώ αλλά και εκτός, γιατί τώρα κλείνονται τα τουριστικά πακέτα'', συμπλήρωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

  Σχολιάζοντας ο κ. Μιχελάκης την αναφορά του υφυπουργού Οικονομικών ότι το ποσοστό του ΦΠΑ στην εστίαση δεν επηρεάζει άμεσα το τουριστικό πακέτο, αντέτεινε ότι συμμετέχει κατά 30%, που σημαίνει ότι γίνεται ακριβότερο κατά τρεις μονάδες.

  ''Δεν ωφελείται μόνο ο τουριστικός κλάδος από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά ενισχύεται η γεωργία, η βιομηχανία και ζουν μια σειρά από άλλα επαγγέλματα γύρο από αυτόν'', υπογράμμισε ο βουλευτής.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα