Τσιάρας για κατ’ έγκληση δίωξη κακουργηματικής απιστίας: Σκέψεις να επεκταθεί σε όλο τον ιδιωτικό τομέα

Βουλή, του Γιώργου Λυκουρέντζου

Ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και η δίωξη της κακουργηματικής απιστίας μόνο έπειτα από έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως να ισχύσει για όλο τον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο για τα τραπεζικά στελέχη όπως αυτή τη στιγμή έχει κατατεθεί στη Βουλή άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ακρόασης φορέων ο υπουργός θύμισε ότι η αρχική πρόταση ήταν γενικευμένη και ότι ο ίδιος προσωπικά προσπάθησε να περιορίσει το εύρος της ρύθμισης αποκλειστικά για τις τράπεζες στοχεύοντας στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

“Βλέπω ότι υπάρχουν διάφορα ζητήματα και ενδεχομένως υπάρχει μια γενικότερη συζήτηση για το κατά πόσο είναι συνταγματικό να το περιορίζουμε μόνο στα τραπεζικά στελέχη. Ακούω ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να έχει μια πιο ευρεία διάσταση το συγκεκριμένο άρθρο, σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό, και να μιλάμε γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα. Ακούω με πολύ μεγάλη προσοχή τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις και επιφυλάσσομαι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για την πιθανότητα να επανέλθουμε στην εκδοχή που είχε θέσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή και ήταν η εκδοχή με την οποία έγινε η συζήτηση όταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναρτήθηκε στη διαβούλευση”, ανέφερε ειδικότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Λίγη ώρα νωρίτερα κατά την ακρόαση των φορέων η Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων ζήτησε να επιστρέψει η αυτεπάγγελτη δίωξη για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας. Την αντίθετη άποψη ωστόσο εξέφρασε η εκπρόσωπος της Ένωσης Τραπεζών Χαρίκλεια Απαλαγάκη λέγοντας ότι για 69 χρόνια που ίσχυε η αυτεπάγγελτη δίωξη δεν έχει δει και πολλές καταδικαστικές αποφάσεις παρά μόνο διώξεις. “Η μόνη φωνή που μπορεί να στηρίξει την κατηγορία της απιστίας είναι η φωνή του ζημιωθέντος. Θα είναι καλό να μεταβούμε σε ένα διαφορετικό σύστημα. Ο απολογισμός θα είναι για τη δικαιοσύνη θετικός” είπε. Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ