Κουτσούμπας: Tο νομοσχέδιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό με μεγαλύτερη καταστολή – ΒΙΝΤΕΟ

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το σχέδιο νόμου για το άσυλο ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως «το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα με μεγαλύτερη καταστολή και περιορισμό δικαιωμάτων».

«Βέβαια, δεν περιμέναμε και τίποτα πολύ διαφορετικό, αφού ενσωματώνει ξανά τις τρεις βασικές Οδηγίες της ΕΕ που αφορούν τους πρόσφυγες και το άσυλο. Οδηγίες που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να συμπυκνώνουν το συνεχή κατήφορο της πολιτικής και της νομοθεσίας της ΕΕ στο ζήτημα των βασικών δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών», πρόσθεσε. Ενώ είπε ότι τα περισσότερα μέτρα έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμοστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με κορυφαία τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που «οδήγησε στον διπλό εγκλωβισμό, στο να γίνει κόλαση η ζωή των προσφύγων και των μόνιμων κατοίκων».

Σημείωσε ακόμη ότι η Συμφωνία ήταν αποτέλεσμα «ενός σύνθετου παζαριού της ΕΕ με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, αλλά και μεταξύ τουρκικής και ελληνικής άρχουσας τάξης. Συμφωνία που εμπλέκει το προσφυγικό στις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και τα ανταλλάγματα» ενώ αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί ορισμένα σημεία της Συμφωνίας είπε ότι «οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση πάλι ένα τέτοιο παζάρι θα είναι, ενδεχομένως σήμερα, ακόμα πιο περίπλοκο και επικίνδυνο».

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ υποστήριξε ότι όλα τα κόμματα τα οποία διαγκωνίζονται «για το ποιος εφαρμόζει καλύτερα την αντιδραστική και αδιέξοδη πολιτική και νομοθεσία της ΕΕ», εφαρμόζουν τον Κανονισμό του Δουβλίνου αλλά και γενικότερα το πλαίσιο για το άσυλο της ΕΕ που «θεωρεί τις χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, αυτόματα υπεύθυνες για τους αιτούντες άσυλο, απαγορεύοντας να μεταβούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πραγματικού προορισμού τους».

Πρόσθεσε ότι τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκείνη της ΝΔ δεν διεκδικούν ουσιαστικά την οικογενειακή επανένωση.

Ανέφερε ακόμα ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλα κόμματα συμφωνούν στην μετατροπή της Ελλάδας σε «απέραντο ορμητήριο για τους πολέμους των ιμπεριαλιστών», κατηγορώντας τα ότι εργάζονται «για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων των διεθνικών μονοπωλιακών ομίλων αδιαφορώντας τόσο για τα συμφέροντα και την ασφάλεια του ελληνικού λαού όσο και για τα νέα κύματα ξεριζωμένων, προσφύγων που θα δημιουργηθούν».

Είπε ότι η κυβέρνηση επαναφέρει «για λαϊκή κατανάλωση και χάϊδεμα αυτιών» τη ρητορική περί μη μετατροπής της χώρας σε «ξέφραγο αμπέλι» και περί «σφραγίσματος των συνόρων», τονίζοντας ότι «μια χαρά ξέφραγο αμπέλι την έχετε κάνει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τις βάσεις τους, για διάφορους καπιταλιστές επενδυτές, για τους Ευρωπαίους εταίρους σας, όσους δηλαδή πρωταρχικά και κύρια ευθύνονται για τη δημιουργία του προβλήματος των ξεριζωμένων».

Τόνισε ότι «ενάντια σε αυτές τις επικίνδυνες επιλογές πρέπει να στρέψει την πάλη του ο ελληνικός λαός, από αυτά κινδυνεύει, και όχι από τα ταλαιπωρημένα και ξεριζωμένα από τις πατρίδες τους γυναικόπαιδα».

Επισήμανε επίσης ότι το νομοσχέδιο ψηφίζεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, στη Συρία μετά την τουρκική εισβολή με τις ευλογίες των ΗΠΑ, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ακόμα πιο μαζικά κύματα προσφύγων προς την Ελλάδα και την ΕΕ. Η απάντηση της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο αυτό όπως και στην αύξηση των αφίξεων τους καλοκαιρινούς μήνες είναι περισσότερη καταστολή στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας, ανέφερε προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το ΝΑΤΟ και την Frontex στο Αιγαίο που περιέπλεξαν και όξυναν το πρόβλημα. Τώρα η ΝΔ προχωρά σε κλιμάκωση της καταστολής και με στρατιωτικά μέσα, εξέλιξη που λίγο απέχει απο το ξεκίνημα θαλάσσιων εμπλοκών και επαναπροωθήσεων στο όνομα της αποτροπής».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε οτι η δεύτερη απάντηση της κυβέρνησης ήταν μια εκστρατεία κυβερνητικών στελεχών και ΜΜΕ να πείσουν ότι «δεν πρόκειται για πρόσφυγες, αλλά μόνο για παράνομους και νέα εισβολή από λαθρομετανάστες, όπως είπε κορυφαίος υπουργός, που δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας, όπως είπε κάποιος άλλος υπουργός. Τα ίδια που αναμασούν διάφορα φασιστικά μορφώματα, χρόνια τώρα».

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι πίσω από τους οικονομικούς μετανάστες βρίσκεται «η άγρια εκμετάλλευση των πόρων και της εργασίας στις χώρες τους που αναλογικό μερίδιο παίρνουν και κάποιοι ελληνικοί όμιλοι».

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση διαμόρφωσης κριτηρίων, διαδικασιών και μηχανισμών, ώστε οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο να κριθεί ότι δεν το δικαιούνται και να απορρίπτονται οι αιτήσεις τους με συνοπτικές διαδικασίες και στη συνέχεια να φυλακίζονται προκειμένου να επαναπροωθηθούν στη χώρα τους ή όταν αυτό δεν είναι δυνατό σε κάποια άλλη «υποτίθεται ασφαλή τρίτη χώρα».

Τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ προειδοποιεί πως τέτοιου είδους μέτρα «αυξάνουν μόνο τους θανάτους στα σύνορα, αυξάνουν τις ταρίφες των διακινητών, εξοικειώνουν το λαό με την καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων και τη βαρβαρότητα που μεθαύριο θα την υποστεί και ο ίδιος ο ελληνικός λαός».

«Προειδοποιούμε ότι η χώρα θα γεμίσει φυλακές, ανθρώπους χωρίς χαρτιά και δικαιώματα, αφού δεν θα μπορείτε ούτε να τους απελάσετε. Την ίδια στιγμή θα έχουν αυξηθεί τα ρατσιστικά, ξενοφοβικά ένστικτα όπως ήδη φαίνεται από την υποκίνηση περιστατικών σε συγκεκριμένες περιοχές που η κυβέρνηση προόριζε για εγκατάσταση προσφύγων».

Εστιάζοντας αναλυτικά στις προβλέψεις του νομοσχεδίου, ο κ. Κουτσούμπας αξιολόγησε ως «ιδιαίτερα σοβαρή» την πρόβλεψη «να μπορούν να εκτελούν σοβαρές διαδικαστικές πράξεις, που θα κρίνουν την τύχη των αιτούντων άσυλο, η αστυνομία και ο στρατός, αρκεί να μην φορούν στολή και να μην φέρουν διακριτικά» και κάλεσε την κυβέρνηση να το αποσύρει άμεσα αυτό.

Τόνισε επίσης της αναγκαιότητα στελέχωσης και εξοπλισμού των μονάδων Υγείας των δομών και της παροχής όλων όσοι απαιτούνται για την πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση για το χρονικό διάστημα της παραμονής προσφύγων και μεταναστών ανεξάρτητα αν θα έχουν δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία.

Επιπλέον, το ΚΚΕ καταδικάζει τα απαράδεκτα γεγονότα σε βάρος προσφύγων «που καθοδηγούνται έντεχνα και ύπουλα από παλιά και νέα αντιδραστικά κόμματα και οργανώσεις», είπε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «τα υπαρκτά ζητήματα στην κατανομή και διαχείριση της στέγασης πρέπει να αντιμετωπιστούν με κριτήριο τη διασφάλιση ανθρώπινων αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας και Εκπαίδευσης με ευθύνη κρατικών υπηρεσιών χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ». Επίσης ο σχεδιασμός θα πρέπει να παίρνει υπόψη τις ανάγκες κατανομής και τα προβλήματα των κατοίκων.

Κάλεσε δε, τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς να πολλαπλασιάσουν την αλληλεγγύη τους για τις συνθήκες ζωής στην Ελλάδα αλλά και για να γίνει πράξη το όνειρο της συντριπτικής πλειοψηφίας να φτάσουν με ασφάλεια στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Ενώ κάλεσε σε κλείσιμο όλων των «απαράδεκτων hot spots στα νησιά και τον Έβρο», στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη στην Ελλάδα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

«Για να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση και όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.

Για να μην υπάρχει κανένας ανήλικος άστεγος και απροστάτευτος ή σε κέντρα-φυλακές.

Για να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι υπηρεσίες, οι καταυλισμοί και οι δομές που ασχολούνται με πρόσφυγες, με μόνιμες εργασιακές σχέσεις και καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους», κατέληξε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.

Πηγή: 902.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ